Дунав мост 2 само на 55 метра от Румъния

Дунав мост 2 само на 55 метра от Румъния | StandartNews.com

Видин. Изграждат се последните 55 метра от моста между Видин и Калафат, съобщиха от информационния център на испанската фирма ФСС, строител на съоръжението. Очаква се след 8 дни пътната плоча да стъпи на отсрещния бряг.

Завършен е монтажът на сегментите от връхната конструкция на моста  при стълбове 9, 10 и 11. Още 6 сегмента трябва да бъдат поставени на последния – 12-ти стълб.

Ниското ниво на Дунав не пречи на строителите. Те са предвидили намаляването на газенето на шлеповете, с които се доставят сегментите до мястото на монтажа. Преди месец всичките са складирани на румънския бряг. Общият им брой е 178 с тежина на всеки от 240 тона.

В неплавателния участък монтажът на връхната конструкция е завършен. Тя се състои от 300 сегмента, всеки с тежина 120 тона.

Приключило е и монтирането на вантите по стълбове 9, 10 и 11. На всеки са поставени по 13 двойки. Една двойка ванти е монтирана и на последния стълб – 12.

Общото изпълнение на проекта за моста е 91,6%, допълниха от информационния център. Изпълнението на обектите от прилежащата му инфраструктура е 96%.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай