ДСК-Експресбанк става първа  по клонове и депозити 

След сливането през 2020 г. новата финансова институция ще се доближи до лидера УниКредит Булбанк по активи, Виолина Маринова ще бъде ръководител на бъдещата обща банка

ДСК-Експресбанк става първа  по клонове и депозити  | StandartNews.com

450 клона, което е най-голямата мрежа у нас, ще притежават двете сливащи се банки - ДСК и "Сосиете Женерал Експресбанк". Те ще имат и най-голямата депозитна маса. Макар че част от мрежата ще бъде оптимизирана, като бъдат затворени близки един до друг клонове, родната ДСК вече ще има по-голяма мрежа от банката-майка в Унгария - ОТP, която към второто тримесечие на 2018 г. разполага с 361 поделения. Очаква се процесът по сливането да завърши през 2020 г., а дотогава двете институции ще работят като отделни дружества. Това стана ясно в сряда, когато бе обявено официалното приключване на сделката по придобиването на френската банка. 


В момента Банка ДСК е втора по активи на пазара с 12.846 милиарда лева, а "Сосиете Женерал Експресбанк" е седма с активи на обща стойност от 6.573 милиарда лева. 
Заедно двете финансови институции биха притежавали активи за над 19 милиарда лева. Това би ги поставило до първенеца в момента - Уникредит Булбанк, която е с 19.150 милиарда, изчисли money.bg. Агенцията обаче отбелязва, че при сливането може да има отписване на активи, което би намалило крайния резултат.

"С настоящата сделка, която представлява сериозна инвестиция, за пореден път доказваме дългосрочния си ангажимент към България и банковия пазар в страната, като планираме да продължим своя растеж и да се утвърдим сред най-големите доставчици на финансови услуги", заяви Шандор Чани, председател на УС и главен изпълнителен директор на ОТP.
Ръководител на бъдещата обща банка и на процеса по сливането ще бъде дългогодишният председател на УС и главен изпълнителен директор на ДСК Виолина Маринова. По думите на Чани, в бъдещото управление ще влязат и мениджъри от "Сосиете Женерал Експресбанк". 

Ще бъде сменено и името на финансовата институция, като тя вече ще се казва само "Експресбанк".

Цената на сделката не беше официално оповестена, но на журналистически въпрос за нея от ръководството насочиха да се види увеличението на капитала на Банка ДСК. Той беше променен в края на миналата година с допълнителни 600 милиона евро, или 1.173 милиарда лева. След придобиването българският пазар за ОТР ще се затвърди като втория по активи след унгарския. По данни от 2018 г., 15% от общите активи на OTP са у нас, 51% са в Унгария и 14% в Хърватска.

Това е поредното придобиване от страна на унгарската група OTP на банка на Балканите. Тя присъства в 9 страни и планира навлизане в още 3. Водят се преговори за сделки в Албания, Сърбия и Словения.

„Експресбанк оперира успешно в България повече от 20 години и е една от най-разпознаваемите местни банки в страната. Считано от 15 януари 2019 г., тази доказала се във времето и добре капитализирана банка, която принадлежи и към десетте водещи банки в страната, вече е много ценен член на Група ОТР. С настоящата сделка, която представлява сериозна инвестиция, за пореден път доказваме дългосрочния си ангажимент към България и банковия пазар в страната, като планираме да продължим своя растеж и да се утвърдим сред най-големите доставчици на финансови услуги. Придобиването доказва и факта, че Банка ОТP има солидна основа, много добра капитализация и отлична ликвидност, а ръководството е ангажирано с по-нататъшното укрепване на регионалното присъствие на банковата група“, заяви Шандор Чани.

„Настоящото придобиване е значим момент не само за Банка ДСК, но и за целия банков пазар в България. Но най-важно е да подчертаем, че сливането на Банка ДСК и Експресбанк ще има най-голям положителен ефект върху клиентите на двете банки, благодарение на по-големите възможности за развитие и въвеждане на иновации, включително и по отношение на мрежата от клонове и банкомати, и електронните канали за банкиране. Следвайки най-високите стандарти и съчетавайки добрите практики и опита на двете институции, ние ще продължим да гарантираме отлично ниво на клиентско обслужване, защита на средствата на клиентите, както и да осигуряваме иновативни продукти и услуги. Поемаме ангажимента да осигурим плавен процес на интеграция и бихме искали да уверим всички наши клиенти, че ще бъдат навременно уведомявани за ключовите етапи в сливането на двете банки”, каза Виолина Маринова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай