Държавните служители в общините с по-високи заплати! С калко ги вдигат

Това трябва да стане факт от 1 юли и зависи от актуализацията на бюджета

Държавните служители в общините с по-високи заплати! С калко ги вдигат | StandartNews.com

Между 15 и 20% ще бъде увеличението на заплатите на служителите в общинските администрации в цялата страната. То трябва да стане факт от 1 юли и зависи от актуализацията на бюджета. Заложените за целта пари са 100 млн. лева. Това обясни пред Kmeta.bg градоначалникът на община Тунджа и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Георги Георгиев.

Запитан дали увеличението е свързано с местните избори догодина, той отговори, че всеки може да го тълкува както намери за добре, важен е крайният резултат. “По-високите заплати са наложителни, тъй като ако не станат факт, ще се свие още повече ножицата между минималното заплащане и това за експертните длъжности”, коментира той.

“Едно неувеличение ще демотивира висококвалифицираните и подготвени кадри да остават да работят в общинските администрации. Без такива служители обаче няма как да работи пълноценно всяка една администрация и да обслужва гражданите и бизнеса”, убеден е Георгиев.

Кметът на община Тунджа каза още, че в актуализацията на бюджета са заложени и 150 млн. повече за капиталови разходи. Отпускането на парите също е наложително заради инфлацията, която расте с бързи темпове тази година и високите цени на тока и газа.

Общините искат 300 млн. при актуализацията на бюджета 

Междувременно стана ясно, че общините в България настояват за 300 милиона лева от актуализацията на бюджета на страната.

“На срещата на Националното сдружение на общините на 9 юни нямаше нито стотинка за регионите. Надяваме се сега това да се случи”, коментира кметът на Монтана Златко Живков, който също е в Управителния съвет на Сдружението на общините.

“Има нагласа в повечето парламентарни групи да бъде актуализирана целевата субсидия за капиталови разходи. Това е най-важното от всичко. Защо? Капиталовите разходи и инвестициите правят общините. Те създават средата, всичко на практика. Имаше голям натиск от образованието, от детските градини, от училищата, за повишаване на стандартите заради издръжката. Не е без значение и факта, че заплатите на хората, които работят не бяха пипани в българските общини, за разлика от всички други звена”, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай