Събота,

Държавните служители в общините с по-високи заплати! С калко ги вдигат

От: Редакция -
8286
Държавните служители в общините с по-високи заплати! С калко ги вдигат
A
A
A

Между 15 и 20% ще бъде увеличението на заплатите на служителите в общинските администрации в цялата страната. То трябва да стане факт от 1 юли и зависи от актуализацията на бюджета. Заложените за целта пари са 100 млн. лева. Това обясни пред Kmeta.bg градоначалникът на община Тунджа и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Георги Георгиев.

Запитан дали увеличението е свързано с местните избори догодина, той отговори, че всеки може да го тълкува както намери за добре, важен е крайният резултат. “По-високите заплати са наложителни, тъй като ако не станат факт, ще се свие още повече ножицата между минималното заплащане и това за експертните длъжности”, коментира той.

“Едно неувеличение ще демотивира висококвалифицираните и подготвени кадри да остават да работят в общинските администрации. Без такива служители обаче няма как да работи пълноценно всяка една администрация и да обслужва гражданите и бизнеса”, убеден е Георгиев.

Кметът на община Тунджа каза още, че в актуализацията на бюджета са заложени и 150 млн. повече за капиталови разходи. Отпускането на парите също е наложително заради инфлацията, която расте с бързи темпове тази година и високите цени на тока и газа.

Общините искат 300 млн. при актуализацията на бюджета 

Междувременно стана ясно, че общините в България настояват за 300 милиона лева от актуализацията на бюджета на страната.

“На срещата на Националното сдружение на общините на 9 юни нямаше нито стотинка за регионите. Надяваме се сега това да се случи”, коментира кметът на Монтана Златко Живков, който също е в Управителния съвет на Сдружението на общините.

“Има нагласа в повечето парламентарни групи да бъде актуализирана целевата субсидия за капиталови разходи. Това е най-важното от всичко. Защо? Капиталовите разходи и инвестициите правят общините. Те създават средата, всичко на практика. Имаше голям натиск от образованието, от детските градини, от училищата, за повишаване на стандартите заради издръжката. Не е без значение и факта, че заплатите на хората, които работят не бяха пипани в българските общини, за разлика от всички други звена”, каза още той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички