Драмите с еврото! Ключово изказване на шеф на БНБ

За да стане ясно на всички скептици и черногледци

Драмите с еврото! Ключово изказване на шеф на БНБ | StandartNews.com

Ключово изказване на г-жа Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, пред Българско училище за политика “Димитър Паница”, Боровец, 2 юли 2023 г.

"Благодаря на Българското училище за политика „Димитър Паница“ за отправената покана към Българската народна банка (БНБ). За мен е голямо удоволствие да бъда днес тук с вас – младите лидери на България, и да приветствам участниците в третия курс на Националната програма „Управленски умения“. Поставената днес тема дава повод и за дискусия, каквато се надявам да имаме – политическо или икономическо е решението за приемане на еврото, какви са изискванията за въвеждането му, какви са ползите, които нашата страна би могла да има, както и да коментираме някои от по-разпространените критики.

Присъединяването към еврозоната е ясен израз на геополитическата ориентация на една държава. То е необходимо и логично продължение на участието в Европейския съюз (EC), към който България се присъедини преди повече от 15 години. Тогава всички политически сили бяха обединени около тази кауза, което доведе до успешно приключване на преговорите и участието на страната ни към ЕС от 1 януари 2007 г.

Днес ние сме пълноправен участник във всички институции и органи на ЕС, ние сме част от процеса на взимане на решения и нашият глас тежи толкова, колкото и на другите държави. Членството в EС ни донесе и много икономически предимства. България е част от единния пазар на ЕС. Свободата на движение на хора, стоки и капитали, както и хармонизираната правна рамка на държавите членки в най-важните за стопанския живот области, допринасят за икономическия растеж, сближаване и интеграция.

Критерии за въвеждане на еврото

Съгласно чл. 140 от Договора за функциониране ЕС (Договора), най-малко на 2 години или при поискване на държава членка с дерогация (държава членка на ЕС, която все още не е въвела еврото, а има такова задължение), ЕЦБ и ЕК изготвят поотделно доклади до Съвета на ЕС, чрез които се оценява прогресът на държавите членки с дерогация за изпълнение критериите за икономическа и правна конвергенция. В следващите редовни доклади, които трябва да излязат през пролетта на 2024 г., обект на оценка ще бъдат 6 държави4. Постигането на номинално и устойчиво сближаване е условие за членство, което страната ни трябва да изпълни.

В правната област обект на оценка са теми, свързани с независимостта на националните централни банки в нейните четири аспекта: функционална, институционална, персонална и финансова независимост. Обект на изследване е и съответствието със забраната за парично финансиране и привилегирован достъп на публичния сектор до финансови институции, както и за осигуряване на правната интеграция на съответните национални централни банки в Евросистемата, изразена чрез покриване на определени изисквания в устройствените им закони.

В икономическата област обект на оценка са критерии, дефинирани в Договора, наречени още „Критерии от Маастрихт“, на името на града в Нидерландия, където е подписан, а именно:

- Ценова стабилност, като средногодишният темп на инфлация за последните 12 месеца да не надвишава с повече от 1.5 процентни пункта този в трите държави членки с най-добри резултати в областта на ценовата стабилност;

- Бюджетният дефицит да не надвишава 3% от БВП;

- Държавният дълг да не надвишава 60% от БВП;

- Средният размер на номиналния дългосрочен лихвен процент, измерен чрез доходността на десетгодишните държавни облигации, деноминирани в национална валута, за период от 1 година преди оценката да не превишава с повече от 2 процентни пункта средната стойност на показателя за трите държави членки с най-добри резултати в областта на ценовата стабилност;

- Участие на националната валута във Валутно-курсовия механизъм II за период от най-малко 2 години преди оценката, без обезценяване спрямо централния курс към еврото.

Изпълнението на посочените критерии е израз на степента на икономическа конвергенция и финансова стабилност на определена страна. Държава, която покрива посочените икономически изисквания, има достатъчна степен на готовност за присъединяване към еврозоната. България изпълнява в продължителен период от време критериите за присъединяване към еврозоната. Проблемен остава критерият за инфлацията, данните за която ще бъдат окончателно отчетени за последните 12 месеца преди изготвяне на следващите редовни доклади за конвергенция през пролетта на 2024 г.

Предимства от въвеждане на еврото

Днес еврото е национална валута на 20 от 27-те държави членки на ЕС, сред които са най-развитите европейски икономики, и на повече от 346 милиона европейци. Единната европейска валута е въведена на 1 януари 1999 г. първоначално в електронна форма, използвана при банкови операции, а от 1 януари 2002 г. – и под формата на банкноти и монети, представляващи национална валута на 12 държави. През следващите години, в това число и като следствие от разширяването на ЕС, към еврозоната последователно се присъединяват още 8 държави, последната от които е Хърватия от 1 януари 2023 г. Територията, която единната европейска валута обхваща, се разширява, а това позволява да се използват пълноценно всички предимства на единния пазар при по-интегрирана европейска икономика и финансови пазари.

Повече от 20 години след въвеждане на евро банкнотите и монетите, еврото запазва позицията си като втората по важност валута в световен мащаб през миналата година. Това се потвърждава от данните във 22-рия годишен преглед на международната роля на еврото, публикуван от ЕЦБ, който анализира различни финансови показатели за дела на използването на еврото извън еврозоната, представен през юни 2023 г. от президентът на ЕЦБ г-жа Кристин Лагард5.

Положителните ефекти от въвеждане на еврото са изтъквани многократно от българските институции, в това число и от управителя на централната банка, както и от водещите икономисти и бизнес лидери в страната.

Някои от предимствата от въвеждането на еврото могат да бъдат обобщени в следните направления:

- присъединяването към еврозоната създава по-голяма стабилност и доверие към съответната страна, което подобрява инвестиционната среда и създава предпоставки за икономически растеж;

- при държавите, присъединили се преди нас, се наблюдава повишаване на кредитния рейтинг, което наред с другите предимства е предпоставка за увеличаване на инвестициите, а също така за намаляване на разходите при емитиране на държавен дълг и по-ниска дългова премия;

- ценова стабилност – основната цел на Евросистемата е да поддържа ценова стабилност, запазвайки стойността на еврото. Независимо от икономическите трудности на глобално ниво, породени от COVID пандемията и войната в Украйна, средногодишната инфлация в еврозоната текущо отбелязва спад и остава на много по-ниски нива от инфлацията в други европейски страни, които не са участници в еврозоната. Ако сравним актуалните данни за годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителски цени към месец май 2023 г., в еврозоната тя е 6.1%, докато най-високите равнища в ЕС са отчетени за Унгария (21.9%), Полша и Чехия (12.5% и в двете). За същия период в България тя е 8.6%;

- финансова стабилност – банковият сектор е по-стабилен, благодарение на участието в Единния надзорен механизъм и в Единния механизъм за преструктуриране, към които България вече се присъедини през октомври 2020 г. В допълнение, банките и финансовите институции ще имат достъп до интегрираните и развити финансови пазари на еврозоната. Българските банки ще имат достъп до обезпечено финансиране от ЕЦБ чрез операциите на открития пазар, които тя извършва, а понастоящем БНБ не извършва такива поради режима на валутен борд. Очакваният ефект е понижаване на лихвите по кредитите след присъединяването към еврозоната;

- повече възможности за българския бизнес – компаниите ще имат възможност за по-лесна, евтина и безрискова търговия в общото европейско икономическо пространство. Въвеждането на еврото елиминира разходите за превалутиране и намалява транзакционните разходи за преводи в чужда валута, което подобрява условията за международна търговия и бизнес. През 2022 г. 43.9% от износа на българските предприятия е насочен към еврозоната, а 36.5% от вноса е от търговски партньори от еврозоната. Това е важно и за туризма, доколкото през 2022 г. сме получили постъпления от пътувания в размер на 6.3 млрд. лева, от които 3.1 млрд. лева или почти половината са от граждани на ЕС8;

- за гражданите – икономическата стабилност и растеж води до повишаване на заетостта, производителността и доходите. Данните за последно присъединилите се към еврозоната държави Литва, Латвия и Естония в периода 2011 г. – 2015 г., показват че преди присъединяването към еврозоната средната работна заплата е била в порядъка на 700 - 800 евро, докато през 2022 г. средните работни заплати са в диапазона 1400 – 1900 евро, което е увеличение между два и три пъти – от 92% за Латвия до 164% за Литва в сравнение със съответната година преди въвеждане на еврото;

- държава, която е член на еврозоната, има достъп до европейските механизми за противодействия на кризи, което създава предпоставка за голяма стабилност и преминаване през периоди на турболенции.

Не на последно място, приемането на еврото като национална валута представлява изход от режима на валутен борд, въведен в страната ни преди повече от 25 години - през 1997 г. като последица от финансовата и банкова криза тогава. Днес България е останала единствената държава членка на ЕС с режим на валутен борд.

Този режим сериозно ограничава правомощията, които централните банки традиционно имат, свързани с провеждане на операции по паричната политика. Българската народна банка не разполага с такива правомощия, а доколкото стойността на българския лев е обвързана с тази на еврото чрез фиксиран валутен курс, ефектите от паричната политика, осъществявана от ЕЦБ, се пренасят в нашата икономика, но без да имаме възможност да участваме при вземането на решения.

Твърдените рискове от въвеждането на еврото не се доказват от данните и фактите, с които разполагаме:

- Повишаване на инфлацията. Данните на Евростат за някои от последно присъединилите се страни към еврозоната показват пренебрежимо малки инфлационни разлики за годината на приемане на еврото от порядъка на 0.3 - 0.7 % за Естония и Латвия, докато в Литва се наблюдава дори дефлация при сравнение на хармонизирания индекс на потребителските цени за годината на приемане на еврото спрямо средногодишната стойност за предходните 12 месеца. Тази тенденция се потвърждава и от опита на Хърватия, която се присъедини към еврозоната от началото на 2023 г. За първите 5 месеца от приемането на еврото, месечната инфлация в Хърватия показва трайно намаление – от 12.7% за декември 2022 г. до 8.3% за май тази година;

- Загуба на паричен суверенитет. Всъщност, след въвеждане на валутния борд през 1997 г. и обвързването курса на българския лев първо към германската марка, а по-късно към еврото, БНБ не изпълнява операции по парична политика, характерни за централните банки. При въвеждане на еврото, БНБ ще участва във вземането на решения, свързани с паричната политика на еврозоната, от която ще бъдем част, а няма да приема само пасивно последиците от тях. Това е необходимият и разумен изход от валутния борд. Присъединяването към еврозоната ще ни даде участие в споделения суверенитет на централните банки9, чиято валута е еврото;

Други държави членки на ЕС все още не са въвели еврото. Причините за това не са еднородни. Част от държавите не изпълняват икономическите критерии за въвеждането на еврото, а в други влияние оказват евроскептичните настроения на политическите партии. Съществената разлика между България и останалите държави членки, които все още не са въвели еврото, е, че Българската народна банка не разполага със стандартните инструменти за парична политика поради режима на валутен борд, докато централните банки на оставалите държави извън еврозоната провеждат собствена парична политика, която приемат, че е по-добре таргетирана към спецификите на техните икономики и бизнес цикъл. Успехът на еврото като единна европейска валута води до възобновяване на дискусията на тази тема. Така например, през март 2023 г. румънският министър на финансите обяви, че правителството ще се стреми да въведе еврото до 2026 г., вместо до 2029 г., какъвто е бил планът по-рано10. В изказване на председателя на Фискалния съвет на Унгария от май 2023 г. е разгледана възможността за въвеждане на еврото в Унгария през 2027 г. на фона на високата инфлация в страната и обезценяването на националната валута11. Проведено през ноември 2022 г. допитване показва, че бизнес лидерите в Швеция подкрепят въвеждането на еврото12.

В заключение, данните и опита на държавите, присъединили се по-рано от нас, показват че въвеждането на еврото е оказало положително влияние върху икономиката им. Пълноценното участие в икономическия и паричен съюз създава предпоставки за извличане на максималния потенциал от участието в единния европейски пазар, ускоряване на реалната конвергенция и сближаване със средните европейски доходи. Това сближаване протича по-ускорено, когато страната е участник в еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай