Драма с цените на жилищата? Прогнозата

очаква се поскъпване с поне 10 процента догодина

Драма с цените на жилищата? Прогнозата | StandartNews.com

По-слабо поскъпване от 2021-ва с не повече от 10 на сто на жилищата за догодина очакват имотни брокери в столицата и най-големите градове в страната, пише Монитгор.

Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСИН), дългосрочните прогнози в сегашната обстановка у нас са доста рискови.

Той смята, че пазарът ще се влияе силно от политическата обстановка в страната и от развитието на пандемията. Ганев каза, че през настоящата година поскъпването на жилищата спрямо 2020-а е 10-12%, но за догодина то може да не е толкова голямо и ще е в рамките на 5-10 на сто. .

„Първата половина следващата година няма да е много по-различна от отминаващата. През втората обаче рестрикциите на БНБ, обявени наскоро, може да окажат някакво влияние на пазара.

Не може обаче да се очаква спад на цените“, прогнозира брокерът и припомни, че политиката на ЕЦБ и догодина се очаква да бъде да не се увеличават лихвите.

„Ръстовете от 2021-ва няма да се повторят догодина.

От една страна за това ще допринесат допълнителните изисквания по отношение на кредитния пазар, планирани от БНБ за търговските банки, които ще доведат до охлаждане на ипотечния пазар“, прогнозира брокери и добавиха, че в последните няколко месеца банките са станали по-малко сговорчиви при отпускането на жилищни заеми.

От агенция „Имотека“ пък отчитат, че делът на сделките с жилища старо строителство започва да намалява на фона на новите проекти, които се появяват на пазара в столицата. Това може да доведе до дефицит в предлагането на този тип имоти, който да скъси значително периода за сключване на сделка през 2022 г

Ще се търсят предимно двустайни и тристайни жилища в близост до зелени площи и метро. Пазарът на къщи и парцели ще продължи да разкрива потенциала си, тъй като и след пандемията хората ще се стремят да разполагат с имот извън големите градове.

Възможен е допълнителен ръст в дела на инвестиционно настроените купувачи, тъй като доходността от жилище ще продължи да се подобрява спрямо съхранението на банков депозит. Потребителите от своя страна ще продължават да търсят познат и сигурен начин за вложение на свободните си средства в условия на инфлация, за да спасят парите си от обезценяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай