Донев с голяма новина за България

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман на посещение у нас

Донев с голяма новина за България | StandartNews.com

Нашата първоначална самооценка показа, че България покрива стандартите на ОИСР във висока степен. При максимална вътрешна мобилизация, разполагаме с възможности да приключим присъединителния процес за около три години. Това коментира премиерът Гълъб Донев на съвместна пресконференция с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество Матиас Корман, предаде Нова.

„Едно от най-важните предимства на Организацията е, че тя е безспорен източник на експертиза и на най-добри практики във всички сфери на икономическото, социалното и общественото развитие. За България активният диалог с ОИСР е възможност за намиране на подходящи решения за подобряване ефективността на публичните политики”, добави министър-председателят.

Донев уточни, че за България присъединяването към ОИСР е катализатор за реформите, от които има нужда страната ни. „Не разглеждаме членството си като карта за достъп в клуба на богатите. За страната ни това членство е приобщаване към ценностите на Организацията за свобода, демокрация, върховенство на закона, закрила на правата на човека, както и към отворена, конкурентоспособна и прозрачна пазарна икономика”, допълни той.

От своя страна Корман отбеляза, че тясното сътрудничество на ОИСР със служебното правителство е начертало пътя за гарантирането на всички реформи, които ефективно трябва да бъдат извършени в България за повишаване на икономическото и социалното състояние. „Оценяваме високо широката политическа подкрепа за присъединяването на България към ОИСР. Това е важна основа”, посочи Корман.

Според генералния секретар на ОИСР след COVID пандемията българската икономика много бързо е започнала стабилно възстановяване. То обаче е било преустановено от глобалната енергийна криза заради войната на Русия в Украйна. „Това не е уникално за България, същата ситуация се вижда и в други държави в региона и цяла Европа”, коментира Корман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай