Докога ще продължи инфлацията: Прогнозата на Хампарцумян

Ако един човек е висок 185 см, дали ще го измерите в инчове или в сантиметри, той ще си остане толкова висок, каза експертът за еврото

Докога ще продължи инфлацията: Прогнозата на Хампарцумян | StandartNews.com

Поне за една част от 2022 г. инфлацията ще продължи да е проблем. Всички си спомнят хиперинфлацията от Виденовата зима. Сега няма да стигнем до там. Вероятно през новата година периодът с инфлация ще е достатъчно дълъг, но тя няма да е катастрофална, ще бъде поносима. Това прогнозира пред Нова тв топбанкерът Левон Хампарцумян.

В частния сектор доходите се определят от търсене и предлагане, в публичния сектор е по-сложно, защото има калинки, но последните години и в двата сектора доходите растат, каза още банкерът.

По думите му, ще има инфлация и на цената на труда. Той съветва за потребителското кредитиране - да е малко, да се върне в рамките на три месеца, за младите, че могат да си позволят да загубят малко, пенсионерите - да са внимателни и да си балансират доходите спрямо прихода.

В банките парите ще стават по малко, днешните 1000 лв. могат да купят по-малко неща, хората с много пари ще трябва да правят избор - да отидат на Малдивите или да си топлят басейна вкъщи, посочи банкерът.

Хампарцумян не съветва да се инвестира в имущество - само ако има нужда и хората са сигурни, че могат да се справят с изплащане. Покупката на жилище е спекулация, може да се окаже грешна стратегия. При спекулация - ако не излязат сметките, балонът се пука, но се поема риск, посочи още той.

Имотен балон в България няма, но има предпоставки - той ще стане, ако много хора решат да купуват жилища за спекулация и ако продължи поскъпването на жилища. Търсенето е оправдано, търсят се крайградски имоти, по-големи жилища, поясни Левон Хампарцумян.

На въпрос "за" или "против" въвеждането на еврото, той заяви, че е поддръжник на приемането му.

"Ако един човек е висок 185 см, дали ще го измерите в инчове или в сантиметри, той ще си остане толкова висок. По-добре е да сме вързани за еврото и да използваме позитивите, които това носи", каза Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай