Добри новини за родния туризъм

Данни на НСИ

Добри новини за родния туризъм | StandartNews.com

Данните, които излязоха от Националния статистически институт за периода юни-септември 2023 година, показват 10 процента ръст на туристите спрямо 2022 година и 4,9 на сто спрямо най-силната предпандемична 2019 година. Това коментира пред журналисти в Пловдив проф. Мариела Модева, съветник на министъра на туризма, която участва в деветата среща между туристическия бизнес и местната власт. Форумът се организира от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и ще продължи до 24 ноември.

По думите на Модева вътрешният туризъм надхвърля тези нива, а входящият се е възстановил на 90 процента. Спрямо 2019 година има намаление на туристите от Германия и Обединеното кралство. Считаме, че се оправдаха прогнозите за добър летен сезон с повече от 4,8 млн. туристи, посочи тя, предаде БТА.

Модева коментира, че се работи за отваряне на крилата на сезона и акцент в рекламните кампании за България са специализираните видове туризъм като културен, СПА, здравен, приключенски, конгресен, които дават възможност за почивка през четири сезона. Очакванията за зимния сезон са, че дори да закъснее началото, курортите са подготвени с машините за изкуствен сняг. Единствената ни задача е да проследяваме ситуацията с израелските туристи, като към момента нямаме масов отказ от резервации, каза още Модева.

Посещенията на музеите и културните институции бележат ръст, като през 2022 година има 4 млн. посещения, което е 50 процента ръст спрямо пандемичната 2020 година, коментира заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Тя посочи, че се работи по създаването на единен национален културен календар, който да включва и представянето на българската култура в чужбина.

Данните за туризма в Пловдив сочат, че приходите от нощувки за първите 9 месеца от тази година са 33 млн. лева. Имаме 492 315 реализирани нощувки, което е ръст от 30 на сто спрямо 2022 година, обясни зам.-кметът по културата Пламен Панов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай