Добри новини за имотите в София

Ключови данни

Добри новини за имотите в София | StandartNews.com

Средната цена на закупените през третото тримесечие на тази година жилища в София е достигнала 1550 евро на кв. м и е останала почти непроменена спрямо нивата от края на 2022 г. Ръстът на цените на жилищата в София се е забавил до малко под 6% на годишна база, а цените остават почти без изменение в различните периоди на 2023 г., сочат данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Средната обща цена на закупените апартаменти през третото тримесечие е нараснала до 137 700 евро.

Компанията отчита подобряване на достъпността на жилищата в София, като към средата на 2023 г. стойността на коефициента на достъпност е спаднала до 1,1. Обяснението според компанията е, че доходите нарастват по-бързо от цените и това подобрява съотношението на цена към доход.

Средната работна заплата в София достигна 2697 лв. през второто тримесечие на 2023 г. и така за закупуване на 1 кв. метър жилищна площ в столицата в средата на тази година са били нужни около 1,1 средни месечни софийски заплати. За сравнение, при предходната връхна точка на пазара през 2008 г. са били нужни 3,4 заплати за същата площ, сочат данните на компанията, пише investor.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай