Добри Митрев: Държавата да помисли за бартери за газ

Очаквам инфлацията да е двуцифрена, казва председателяш на БСК

Добри Митрев: Държавата да помисли за бартери за газ | StandartNews.com
  • Нужни са спешни мерки за подкрепа на засегнатите сектори
  • Очаквам инфлацията да е двуцифрена, казва Добри Митрев, председател на БСК в специално интервю за в. “Стандарт“

Кой турист ще дойде на Черно море при положение, че има война?

Търсят се алтернативи за доставките на метали

Цената на тока за бизнеса отново мина 500 лв.

 

- Господин Митрев, какви са основните притеснения на бизнеса във връзка с войната?

- На първо място - чисто човешкият поглед на ситуацията - умират хора. При една война се разрушава инфраструктурата, разрушават се доставките за всички, които получават или изпращат стоки, услуги и суровини за страните, където е конфликтът. Специално за българската икономика отражението няма да бъде никак добро. Не говоря само географски - ние сме близки в културно, религиозно, езиково, образователно отношение с воюващите страни. Така че това потиска всички ни. Но големите опасения са за енергийните доставки, за стокообмена, който имаме между България и Украйна и България и Русия. Оттам имаме голям внос на метали, суровини, които в момента първо е невъзможно да се изпълнят, второ - и в бъдеще е несигурно дали ще можем да ги получим. Ние сме и износители към тези страни - българските предприятия, които произвеждат стоки или извършват услуги за този пазар - и руския и украинския, също са в затруднено положение.

- За кои браншове става въпрос?

- Получаваме много суровини и материали - никел, алуминий, редки метали - Русия държи световния пазар за тях. Злато сребро също. Машиностроене, металургия, химическа, преработвателна индустрии ще бъдат засегнати. От Украйна и Русия ние получаваме много резервни части за селскостопанските и строителните машини. Нямаме алтернатива в момента. Изнасяме електродомакински уреди за този пазар, например бойлери. Нашата индустрия ще бъде сериозно засегната. И най-вече туризмът - един от най-пострадалите сектори, защото доста голям брой туристи идват и от Русия, и от Украйна. Отменени са полетите, невъзможно е да се пътува. Черно море е несигурна зона. Не трябва да мислим само за руските и украинските туристи. Например кой финландец или норвежец ще дойде да почива на Черно море при положение, че има война? Последиците за икономиката ще са драматични, ако не свърши бързо този конфликт и ако държавата не вземе адекватни мерки.

- Какви трябва да са те?

- По отношение на продоволствието и изхранването на населението нямаме чак такава застрашеност, защото ние сме производител на пшеница. Но за всичко останало ще бъдем засегнати. Това, което може държавата много бързо да направи, са аварийни планове за търсене на алтернативи, например на металите - от други страни да ги получаваме. За газа има някакви надежди, че може да се случи газовата връзка с Гърция и да имаме алтернативни доставки за втечнен газ. Но бизнесът това не може да го свърши - работа на държавата е. По отношение на електрическата енергия - към момента нямаме проблем - ние сме производител на ток, имаме български ресурс - въглища, имаме закупено ядрено гориво за атомната ни централа, което засега дава някаква сигурност. Съседните държави и Европа също купуват ток от България. Но отново имаме покачване на цената - за четвъртък тя мина 500 лева, преди няколко дни бе 300 лв. Голям проблем ще имат топлофикациите при спиране на доставките на газ. Металургия, стъкларска промишленост, циментни и торови производители са изцяло зависими от природния газ за своята продукция.

- Заговори се за алтернативен военно-временен бюджет. Има ли основания за такъв?

- Ако има драстични отклонения от параметрите, които са заложени в приетия наскоро бюджет, трябва много сериозно да бъдат прегрупирани приоритетите. Големият риск е инфлацията, която може да се получи при недостиг на суровини, материали и енергия. В такива случаи цените скачат главоломно.

- Може ли да се стигне до хиперинфлация?

- Към този етап едва ли, особено ако няма спекула от страна на търговците и прекупвачите. Но е възможно да видим двуцифрени числа на инфлацията.

- По отношение на санкциите, които ограничават разплащанията с изключването на руските банки от SWIFT, как вижда бизнесът алтернатива?

- За природния газ на практика ние предплащаме количествата, които ще закупим. И ако не можем да го платим, доставчикът е в правото си да прекрати доставките. Това трябва да се реши на държавно ниво. Може да се обсъждат въпроси за бартери, за доставчици от друго място - каква ще е стойността им, не смея да мисля.

- Има ли фирми, които са в много тежко положение вече и трябва да предприемат драстични мерки - например да затворят?

- Ние не сме идентифицирали сред членовете на БСК фирми, които изцяло да са зависими от пазарите на Украйна или Русия към този момент. Но тези, които имат бизнес с Украйна и Русия, трябва да търсят къде да пласират своята продукция - в страни извън този регион, което ще изисква и време, и преговори, може би и цените няма да са същите. Ще има засегнати, но в момента най-засегнат е туризмът.

- Като работодателска организация смятате ли, че трябва да се предприемат мерки за подпомагане на най-засегнатите сектори?

- Разбира се. Това трябва да е държавна политика. В туризма има много заети. Освен това той ще повлече и други сектори - храна, обслужване, авиациация. Трябва да се направи много сериозен анализ за всички, които ще бъдат засегнати от санкциите и държавата много бързо да търси варианти за спасяването им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай