Директорът на Топлофикация Русе призова да не се всява излишна паника с цените на топлинната енергия

Шокиращи увеличения няма да има

Директорът на Топлофикация Русе призова да не се всява излишна паника с цените на топлинната енергия | StandartNews.com

„Нека не се всява излишна паника у абонатите на българските топлофикации. Увеличението на цената на топлинната енергия, за което се говори в публичното пространство, не е реалистично към днешна дата.“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев.

            Директорът обясни, че заявленията, които топлофикациите са подали към 31 март, вече не са актуални, защото са изготвяни без необходимата информация, която е достъпна в момента.

            „По време на изготвянето на заявленията не беше ясно дали ще има компенсации, не бяха ясни и актуалните цени на много от компонентите, които формират цената на енергията. След няколко месеца ще започнем да използваме и природен газ като гориво, за това в разчетите ни е включен. Цената му непрекъснато расте. Разликата в цената между март и май е е почти 50 лева. Нормално е да не може да се направи реална калкулация предвид огромната динамика на пазарите.“ каза инж. Севдалин Желев.

           

            Специалистът обясни, че в момента КЕВР работи по моделите на топлофикациите, но включва актуалните цени на природния газ и други компоненти.

            „Сигурен съм, че при вземането на решение за цените през следващия регулаторен период, КЕВР ще вземе под внимание интереса на абонатите и няма да разреши твърде голямо нарастване. Нито топлофикациите, нито КЕВР искаме българите да плащат непосилни сметки за парно. В момента всички цени вървят нагоре, само цената на парното и топлата вода не е променяна от година. Нормално е да има поскъпване.“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев.

            Според експерта най-добрият вариант е цените да останат социално поносими за потребителите, а държавата да изготви механизъм, чрез който да подпомогне финансово българските топлофикации, за да им остават средства за инвестиции, ремонти и рехабилитация на топлопренонсната мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай