Дежавю в магазина: Инфлацията възкреси 90-те

Хората си припомниха старите вицове за цените

Дежавю в магазина:  Инфлацията възкреси 90-те | StandartNews.com

Ако не беше спекулата, нашите цени щяха да бъдат по-ниски от тези в Румъния, Италия, Испания и Гърция, казва Мика Зайкова

Спомняте ли си крилата фраза на един от първите премиери на България от началото на прехода Димитър Попов - "За Бога, братя, не купувайте!"  Тя бе изречена преди 32 г., след като на 1 февруари 1991 г. правителството освободи цените на стоките. По-късно Димитър Попов разказа какво се е случило тогава: "Когато излязох от заседанието на Министерски съвет, журналистите ме наобиколиха: „Какво ще кажете сега на народа?“ и аз казах: „За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото“. 

Днес много хора, когато влязат в магазина, изпитват дежавю от 90-те години на миналия век. Разбира се, инфлацията не е трицифрена, както се случи в някои от най-мрачните моменти на прехода. Но през последните месеци на 2022 г. доближава стойности от 1998 г. - година след като преживяхме най-ужасяващото поскъпване на живота през зимата на 1997, останала в историята като Жанвиденовата. 

За декември годишната инфлация у нас, изчислена от Националния статистически институт /НСИ/, е 16,9%. През ноември тя беше 15,8% спрямо година по-рано, а пикът беше през септември - 18,7 на сто, последван от лек спад до 17,6% през октомври.   

Нива от 18,8% за последно бяха достигнати през май 1998. Кpизaтa в oнeзи гoдини зaпoчнa в cpeдaтa нa 1996-a, ĸoгaтo пoтpeбитeлcĸитe цeни зaпoчнaxa дa нapacтвaт cpeднo c 20.4% нa мeceц и в нaчaлoтo нa 1997-a дocтигнaxa xипepинфлaциoнните 240%. Тогава спасението беше въвеждането на валутен борд. 

През декември 2022 г. спрямо предходния месец най-голямо е увеличението на цените при развлечения и култура (+8.5%), здравеопазване (+2.2%), разнообразни стоки и услуги (+1.6%), ресторанти и хотели (+1.4%). Намаление на цените е регистрирано в групите транспорт (-2.3%) и облекло и обувки (-1.2%), става ясно от публикуваните данни. Всичко това са сухите, изгладени и хармонизирани цифри на НСИ.

Съвсем друго е усещането на хората, когато тръгнат на пазар.

Мнозина си спомнят онзи стар виц: "Защо хората, когато влязат в магазина, се превръщат в швейцарски часовници? Защото само цъкат". 

Да влезеш в магазина вече е страшно! Ето го рекордьорът по поскъпване 

И това е нормално, след като цените се менят почти всяка седмица. 70 ст. за 1 яйце, между 3,20 и 3,70 лева за литър мляко, 2 лева картофи, 8 лева за 250 гр. масло, сирене над 20 лева. Захарта, която преди 2 г. беше 0,89 дт. за кг, вече е 3 лева. Безбожно скъпи са кафето, хигиенните препарати...

Според индекса на цените за малката кошница, измервана от НСИ, в която влизат предимно храните, през декември 2022 г. се регистрира увеличение с 1.2% на месечна база и с 22.8% от началото на годината (декември 2022 г. спрямо декември 2021 г.).

Храните на едро не са спирали да поскъпват през последните месеци,  показват данните Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

При това след Нова година повишаването на цените се ускорява, след като през последната работна седмица на 2022 г. беше регистрирано забавяне на поскъпването. Справка в седмичните бюлетини на стоковия регулатор от 2013 г. досега показва, че е регистриран рекорд за най-дълъг период на седмично поскъпване за последните 10 години (близо 4 месеца).

През втората седмица на януари от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 20 са поскъпнали, 8 са поевтинели и 6 са без промяна в цената. Най-много са нараснали цените на захарта на пакетчето масло 125 грама, а най-много е поевтиняло слънчогледовото олио.

В същото време ножицата между цените в различните области се свива.

Най-голяма е разликата при кравето сирене - на едро килограмът в Бургас е 8,50 лв., а в София - 15,20 лв. 4.15 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 16.35 лв./кг във Велико Търново до 20.50 лв./кг в Сливен), при каймата смес разликата е 3.70 лева (от 7.10 лв./кг в Пловдив до 10.80 лв./кг в Силистра), 2.50 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.50 лв./кг в Бургас до 7.00 лв./кг в Силистра). 2.10 лева е и разликата при слънчогледовото олио (от 3.00 лв./литъра в Хасково до 5.10 лв./литъра в Сливен и Смолян), при захарта разликата е 2.00 лева (от 1.60 лв./кг в Бургас до 3.30 лв./кг в Русе).

Основните хранителни стоки на борсовия пазар у нас през миналата година са поскъпнали между 15 и 30 процента.

Данните са за цени на едро в анализа на търговията на Софийската стокова борса. Според тях дизелът е увеличил цената си с една трета, а бензин А95 – с 15 на сто. В началото на войната пикове в цените са достигнали всички търгувани стоки, но впоследствие тенденцията на поскъпване е овладяна. Въпреки това увеличението на българския пазар при олиото и ориза е с близо 30%, на брашното с 16%, а най-голям е ръстът при захарта – с 55 на сто.

Причината не е в липсата на суровини и продукти, обясни главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

Васил Симов: Пандемията стъписа бизнеса и доведе до поскъпване на стоките  (ВИДЕО)

"Суровините не поскъпнаха много през 2022 година, някои дори поевтиняха, но поскъпването на хранителните стоки се получи вследствие на повишените цени на електроенергията, на природен газ, на горивата в България. Трябва винаги да се прави разлика на цени на едро на основните борсови стоки, които за изминалата година не ни стреснаха с някакво повишаване, и цените на готовия продукт по магазините, който естествено, поскъпва".

Според икономиста Мика Зайкова, през 2023 г. не ни чака подобрение на ситуацията.

Мика Зайкова: „Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще  става” ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

„Инфлацията у нас няма да намалее, може да забави своя темп, но ще продължава да расте, защото ние сме страна с отворена икономика и страдаме от внос на суровини и от износ на продукти с висока добавена стойност. И защото имаме много скромни или никакви капиталови разходи за развитието на техниката и технологията на фирмите, която би могла да произведе продукти или услуги от нов тип - с висока добавена стойност“, подчерта тя. „Ако 2022 г. е особена година, 2023 г. ще бъде изключително трудна. Инфлацията се качва и цените се качват, защото не става въпрос за влияние върху чисто икономически процеси - това, което се опитват да правят Централните банки, а в България става въпрос за спекула.

Ако не беше тази спекула, "нашите цени щяха да бъдат по-ниски от тези в Румъния, Италия, Испания и Гърция на най-потребяваните стоки“, категорична е Зайкова.

Мика Зайкова каза истината за зверските цени 

В ЕС отчитат спадове

И докато инфлацията у нас през декември е 16,9%, в Европейския съюз тя е спаднала до 10,4 на сто от 11,1 на сто, отбелязани през ноември. В еврозоната пък инфлацията се е забавила до 9,2 на сто спрямо 10,1 на сто през ноември, показват данните на Евростат.

Най-ниски годишни темпове на нарастване на потребителските цени в ЕС през декември са регистрирали в Испания (5,5%), Люксембург (6,2%) и Франция (6,7%). Най-високи са годишните темпове в Унгария (25%), Латвия (20,7 на сто) и Литва (20 на сто).

В сравнение с ноември, през декември годишната инфлация е спаднала в 22 държави членки, останала е стабилна в две и се е повишила в други три.

През декември най-голям принос за годишната инфлация в еврозоната са имали секторите "храни, алкохол и тютюн" (+2,88 процентни пункта - п.п.), "енергията" (+2,79 п.п.), "услуги" (+1,83 п.п.) и "неенергийни промишлени стоки" (+1,70 п.п.).

Как се справи Испания

Как Испания успя да овладее инфлацията ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят |  ФАКТИ.БГ

Да пазаруваш хранителни стоки в Испания доскоро не беше никак приятно, защото цените на стоките се движеха само нагоре. В края на 2022 г. хлябът бе с около 15% по-скъп от предишната година. Млякото скочи с 30%, а зехтинът - с 25 на сто, пише Дойче Веле.

Но новата година започна с нов късмет. Последният пакет от облекчения на лявото правителство влезе в сила от 1 януари. За период от 6 месеца вече намалената ставка на ДДС от 4% върху основните хранителни продукти напълно ще отпадне. А облагането на олиото и пастата за първото полугодие ще бъде с 5 вместо 10 процента. Целта е намаленията да доведат до ограничаване на инфлацията.

Испания вече се справя по-добре от всички останали страни в еврозоната. През декември инфлацията беше 5,6%, докато в Германия цените се повишиха с 9,6 процента.

Икономистът Хосе Карлос Диес коментира, че въвеният през май таван на цените на тока и газа в страната е допринесъл най-силно. "Испания може да си позволи тавана върху цените, защото страната е направила добро планиране на газовите доставки. Имаме газопровод с Алжир - такъв какъвто Германия има с Русия, но той е допълнение, а не е без алтернатива."

Първоначално Брюксел одобри с колебание "иберийското изключение", отнасящо се за Испания и Португалия. Но изключението вече се усеща от испанските потребители на електроенергия чрез сметките им за ток. През ноември миналата година цената на електроенергията е била с 22% по-ниска от тази през същия месец на 2021 година.

В супермаркетите частичното поевтиняване се усеща. Един литър зехтин вече не струва средно 7,55 евро, а 7,21 евро. Килограм ориз е поевтинял с десет цента. Половин килограм грозде се предлага за 3,07 евро, докато преди Нова година беше 3,19 евро.

Лявото правителство на Педро Санчес планира още финансови инжекции за испанците. Хората с ниски доходи ще получат еднократен годишен бонус през 2023 г., а пенсиите ще бъдат увеличени. Още през миналата година гражданите се възползваха от ограниченията на цените на наемите, от евтините билети за обществен транспорт и от субсидия за цените на горивата. Испания е похарчила общо 45 млрд. евро за различните мерки за подпомагане и облекчение.

Голямото поевтиняване в Турция

Инфлацията в Турция докосна 80% и лирата поевтиня

Голям брой основни стоки бяха намалени или със замразени цени в Турция, съобщи Дейли Сабах. Инициативата е от страна на търговците на дребно. Но се смята, че това става след постоянно настояване от турското правителство, за да спре голямото поскъпване на основни продукти. Големи супермаркети потвърдиха, че замразяват цените на голям брой стоки. Много от тях са се съобразили с позицията на правителството и са пуснали големи отстъпки още преди седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай