Пробив! Приеха закона на ДПС за "Лукойл", какво следва

Проектът на ДПС бе подкрепен от малко над половината народни представители в енергийната комисия

Пробив! Приеха закона на ДПС за "Лукойл", какво следва | StandartNews.com

Депутатите в енергийна комисия одобриха на първо четене забрана рафинерията на „Лукойл Нефтохим“ в Бургас да изнася продукти, произведени от руски нефт. Проектът е на ДПС и бе подкрепен от малко над половината народни представители в комисията. Преди самото гласуване двама министри и един зам.-министър в дълго предисловие обясниха как решението би навредило на българската икономика.

Никой не гласува "против", но БСП, „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“ се въздържаха. Социалистът Драгомир Стойнев каза, че инициативата за подобно решение трябва да бъде на правителството, пише economic.bg.

По време на обсъжданията стана ясно, че служебният кабинет води „интензивни преговори“ с Европейската комисия за дерогацията. Според изпълнителната власт „Лукойл“ може да изнася продукти от Бургас с произход от руски нефт, а забрана за това има само за руския петрол, внасян в Европейския съюз по петролопроводи.

Само преди седмица от „Лукойл Нефтохим“ подчертаха, че при забрана за износ от Бургас, рафинерията ще затвори.

Решението не е България да изнася или не, а дали рафинерията да работи“, изтъкна по време на комисията служебният министър на икономиката и индустрията Николай Стоянов.

Според вицепремиера по европейските въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, при подобна забрана рафинерията ще спре да работи, защото няма да има какво да прави продуктите си, които не може да пласира в страната поради малък пазар. Той уточни, че България потребява около 3 млн. т горива и нефтопродукти и около 2.5 млн. т дизелово гориво.

България няма възможност да внесе дизел по никакъв начин в момента, освен да бъде произведен в Бургас. Ако ние искаме да осигурим това количество за българските бизнес и граждани, рафинерията трябва да преработи около 6 млн. т суров петрол. От този процес излизат и други продукти, за някои от които няма пазар в България и затова се изнасят. Рафинерията трябва да пристъпи към затваряне, а това би предизвикало липса на горива на българския пазар. Нужното количество дизел не виждам как би могло да бъде внесено отвън“, коментира Алексиев.

Припомняме, че заради предстоящото ембарго на руския петрол в Европа прогнозите са запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа да достигнат най-ниското си ниво от поне 12 години насам в началото на пролетта.

Алексиев допълни, че само за последните два месеца износът на нефтопродукти от Турция към Европейския съюз с произход Русия се е повишил с 85%, а от „Възраждане“ видяха в законопроекта именно интереса на югоизточната съседка на България.

Вицепремиерът на практика защити износа на „Лукойл“ и с нуждата България да изнася горива за Украйна.

България изнася в посока Украйна сериозно количество горива, включително и дизел. Украйна е най-големият производител на слънчоглед, зърно – земеделският сектор има нужда от 1.5 млн. т горива, за да може да произвежда тази продукция, за да задоволява и Европа и половината свят. Спирането на доставките към Украйна ще доведе до крайно негативни ефекти за страната и до някои продоволствени кризи в световен мащаб“, уточни Алексиев.

От финансовото министерство дори стигнаха по-далеч и посочиха, че при забрана на износа от рафинерията в Бургас без изрична санкция от Европейската комисия, това ще наруши други еврорегламенти.

От „Демократична България“, която заговори за национализация на рафинерията още преди половин година, реагираха остро на заплахите за затваряне на завода в Бургас.

Рафинерията няма да затвори. Това са пълни глупости. Германия пое контрол върху рафинерията на „Роснефт“, Италия се готви да направи това в Сицилия“, коментира депутатът Ивайло Мирчев.

Той допълни, че формацията ще внесе в парламента идея държавата да може да поема оперативен контрол над рафинерията като обект от национална сигурност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай