Делян Добрев: Грешка бе да се бърза със зелената енергия

20 на сто от концесионните възнаграждения отиват за паметници

Делян Добрев: Грешка бе да се бърза със зелената енергия | StandartNews.com

„Предишните български правителства са направили стратегическа грешка да стимулират зелените технологии прекалено много и прекалено рано”. Това каза днес в Благоевград министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Според него повечето държави са взели решение да отложат инвестициите във възобновяеми източници за последните четири-пет години. „Политиците в България е трябвало, когато са приемали закона през 2007 и 2008 година, да осъзнаят, че ако ние достигнем целта за 2020 година между 2009 – 2011 година, това ще дойде на една много висока цена, и то за десетилетия”, каза министърът. Той смята, че в България по този начин се е създало едно негативно настроение към зелените енергии и то със право.

Делян Добрев коментира, че инвестиционните разходи по тези технологии падат бързо, пада и необходимата цена за електроенергия на самата инвестиция. По отношение на сферите, които трябва да бъдат развивани занапред, едната от тях са иновациите. Другото нещо са инвестициите в енергийната ефективност в предприятията.

„В момента се разработва законопроект, който ще позволи 20% от концесионните възнаграждения да бъдат насочени към инвестиции в културно-историческото наследство”, каза министърът. Той посочи, че имаме по-малко паметници от Гърция и Италия. „В същото време паметниците в България не са социализирани, не са направени разкопки, няма пътища до тях, не сме направили продукт, който да предложим”, каза по отношение на туризма Делян Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай