Данъчни стягат контрола на октоподи и портокали

Данъчни стягат контрола на октоподи и портокали | StandartNews.com

Данъчните затягат контрола върху октоподите и скаридите. Служителите от звеното за Фискален контрол към НАП ще проверяват всеки камион с морски дарове, както и с плоски риби, херинги, мерлузи, каракуди и лаврак. Като ще се следи транспортирането както на прясна, така и на охладена и замразена риба. Това гласи заповед на министъра на финансите Владислав Горанов за допълнение на списъка с рискови за хазната стоки, които подлежат на постоянен контрол от страна на Националната агенция за приходи. В списъка на стоките с повишен риск за държавния бюджет се добавят и райските ябълки, пресните череши и портокалите. В списъка се включват и маслиновото и палмовото масло, както и ароматизиращи или оцветяващи добавки.

Служителите от звеното за фискален контрол към НАП проверяват камионите с рискови за хазната стоки като сверяват дали придружаващите стоката документи отговарят на действително превозвания товар. Целта е да се избегнат схемите за източване на хазната чрез нелегален внос, фиктивен износ и укриване на обороти. Една от най-често срещаните схеми за източване на хазната чрез ДДС измами е фиктивният износ. При нея търговецът изнася стоката само "по документи", като в същото време ползва данъчен кредит, като иска възстановяване на ДДС от хазната. Междувременно продуктите се продават на вътрешния пазар, обикновено без касови бележки и така не се плащат никакви данъци.

Пунктове за фискален контрол има на всички граници на страната, пристанищата и летищата, както и на борси, тържища, пред месокомбинати, мандри и мелници. Първоначално в списъка с рисковите за хазната стоки бяха включени основно меса, плодове, зеленчуци, брашно и захар. След това списъкът беше разширен на няколко пъти с повече плодове като банани и ягоди, бяха добавени и различни видове риба, миди и калмари. В списъка с рискови за хазната стоки бяха включени сиренето и маслото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай