Данъчни с униформа спират на пътя

При съмнение за измама задържат стоката и блокират сметки и имущество на получателя

Данъчни с униформа спират на пътя | StandartNews.com

София. Данъчни с униформа ще спират камиони и коли за проверка на пътя. Униформата ще има знаци, които ясно се виждат и през нощта, като тя ще се утвърждава от изпълнителния директор на Националната агенция за приходи. Това гласят подготвените от Министерството на финансите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Движещите се автомобили ще се спират от данъчните на специални фискални контролни пунктове на територията на цялата страна. Местата на тези пунктове също ще се утвърждават от шефа на НАП. При преминаване през пунктовете задължително ще се спират всички камиони над 3 тона, а по-малките превозни средства - при съмнение, че превозват рискови за хазната стоки. Такива стоки са например захар, плодове и зеленчуци, месо, строителни материали, зърно, но пълен списък на стоките ще бъде определен от НАП.

При спиране на камиона, ако в него има някоя от рисковите стоки, превозното средство ще се запечатва с надпис "Висок фискален риск", ще се слага пломба с GPS и ще се посочва дали стоката е за доставка в страната, за износ, или влиза в България. Стоката ще може да се разтовари само в присъствие на данъчен в предварително определен ден и час или да напусне страната през определен граничен пункт.

При проверката на пътя, ако има съмнение за данъчна измама, ще може да се поиска незабавно обезпечение върху имущество (сметки и имоти) на получателя на стоката. Наред с това ще се налага запор на превозното средство заедно с цялата стока в него. Камионът ще бъде пуснат, след като се даде обезпечение в пари, банкова гаранция или държавни ценни книжа в размер на данъчните задължения, които ще възникнат при продажба на стоката, но не по-малко от 30% от пазарната й цена. При контрола над рисковите стоки ще се следят не само влизащите в страната камиони, но и излизащите. Така ще се сложи край при укриването на ДДС при внос на зарзават от Гърция. Но ще се прекрати и източването на ДДС с фиктивен износ.

Вадят на светло имоти зад граница

Данъчните ще получат пълна информация за имотите на българи в страните от ЕС. Това ще стане с автоматичния обмен на данни за доходите и имуществото, който ще осъществяват приходните администрации в страните от ЕС. Това предвиждат подготвените от МФ промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс. Българската агенция по вписванията всяка година до 30 април ще дава данни на Националната агенция за приходи за имотите в страната, които са купени от чужденци. След това НАП ще дава информацията на приходните администрации в страните от ЕС.

Същата информация за имотите на българите в ЕС ще се получава ежегодно от НАП. Така родните данъчни ще знаят за всяка покупка на имот от български богаташ в Европа. И ако имотът не отговора на официалните му доходи, ще направят проверка. Наред с по-строгия контрол, от 2014 г. се режат и някои облекчения. Земеделските производители, които са избрали да плащат данъци на базата на водене на счетоводство и определяне на печалба, няма да могат да си приспадат 60% от налога за произведената непреработена растителна продукция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай