Чужденците бягат от нивите ни

И Едоардо Миролио се раздели с дела си българска земя

Чужденците бягат от нивите ни | StandartNews.com

София. Докато българите се вълнуват, че чужденците ще изкупят нивите ни и и за нас нищо няма да остане, тихо и категорично няколко компании се разделиха със собствеността върху родни парцели. Едоардо Миролио е поредният бизнесмен, който изтегли вложенията си в земеделски земи у нас. В края на миналата седмица стана ясно, че италианецът, който има бизнес с вино и текстил у нас, е продал акциите си в един от фондовете за земеделска земя - "Агро финанс". Миролио купи дела в началото на годината чрез дружеството си E. Miroglio Finance. Осем месеца по-късно прецени да изтегли инвестицията си.

По неофициални данни сумата, която е получил от продажбата на акциите, е около 17 млн. лв., защото към момента на продажба на ценните книжа средната им цена е 2,35 лв. Засега няма официален коментар за причините италианецът да се раздели с 22,07%, или 7,12 млн. броя акции, от агрофонда. Експерти обаче коментират, че най-вероятно това е решение, продиктувано от очакваното поевтиняване на акциите в бъдеще в следствие на тежкото положение, в което се намира българското земеделие. Заради липсата на печалби, които да го поддържат и развиват, селското стопанство се превръща в губещ отрасъл.

Това се случва дори в сектора на зърнопроизводството, което се смята за най-печелившия сегмент. Именно заради тенденцията за непрекъснато свиване на печалбите на фермерите се очаква рентите и цените на земеделските земи да продължат да падат. "Агро финанс", който е четвъртият по големина фонд за земеделска страна у нас, вече близо година не купува нови парцели. Същото се случва и с по-голямата част от останалите фондове, които оперират на територията на страната. Още през миналата година ЕЛАРГ Фонд се самоликвидира, като разпродаде натрупаните близо 200 хил. дка земя. "Адванс Терафонд", който в момента притежава над 240 хил. дка, през 2012 г. продаде близо 80 хил. дка. Инвестицията си в земеделски земи изтегли и една от големите български компании - "Винпром Пещера".

В началото на 2013 г. тя продаде 100% от дяловете си в "Омега Агро Инвест" и на практика излезе от земеделския бизнес. Дяловете, които тя притежаваше в земеделския фонд, бяха в размер на 160 хил. дка. "Серес" също се освободи от земите си. Очаква се тенденцията да продължи, защото в момента освен свитото търсене на пазара се наблюдава и процес на увеличаващо се предлагане на земеделски земи. Освен фондовете много дребни собственици на ниви също се опитват да се отърват от парцелите, за да набавят средства за текущите си нужди. Публичният регистър на частните съдебни изпълнители също е пълен с обяви за продажба на търг на земи, конфискувани от собствениците им заради натрупани дългове. На този фон никак не е чудно, че един от най-големите чуждестранни инвеститори у нас - Едоардо Миролио, се оттегля от земеделския бизнес у нас.

Италианецът с БГ паспорт

Казват, че Едоардо Миролио е типичният италианец - темпераментен и с чувство за хумор. В същото време има перфектен бизнес нюх, който го прави един от най-големите чужди инвеститори в страната. Той дава работа на над 2000 души у нас. Годишните му продажби надхвърлят 250 млн. евро. Едоардо Миролио вече е и половин българин, защото от началото на годината е с наше гражданство и паспорт. Казва, че е нормално да поиска гражданство, защото бизнесът му е тук. Родното място на 55-годишния Миролио, който е баща на две деца, е северноиталианското градче Алба Едоардо. Основно обаче работи тук. Негова собственост са три текстилни предприятия в Сливен, винарска изба в Еленово, "Интерпред" в София, "Свилоза" в Свищов и хотел "Централ" в Сливен.

Агро Финанс АДСИЦ

Агро Финанс АДСИЦ притежава земеделски парцели с обща площ 140 870 дка и е четвъртият по големина фонд за земеделска земя в страната.

Средната инвестиционна цена на портфейла с включени разходи е 306,87 лева на декар. Цената на акциите им в момента е 2,35 лв. по данни на Българската фондова борса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай