Бюджет 2020 е първият с нулев дефицит

Положително в бюджета е това, че не се увеличава данъчната тежест - тя остава една от най-ниските в ЕС

Бюджет 2020 е първият с нулев дефицит | StandartNews.com
  • Положително в бюджета е това, че не се увеличава данъчната тежест - тя остава една от най-ниските в ЕС

Доста смел е Бюджет 2020 според бившия финансов министър Муравей Радев. „Има нещо много важно в него, което досега не съм го виждал - това, че е балансиран, т.е. колкото са приходите - толкова са и разходите. Няма да има дефицит", каза Радев.

Той обясни, че това нещо се е получавало в предишни години, но по отчет - в края на бюджетната година, а сега за пръв път в Закона за бюджета се залага нулев дефицит.

"Това е изключително важно, особено на фона на задаващия се световен икономически спад. Това е сериозна антикризисна мярка, ако се влоши външната обстановка, а тя ще дойде и в България", коментира Радев.

Той изтъкна като положително в бюджета това, че не се увеличава данъчната тежест - тя остава една от най-ниските в ЕС и според него трябва да остане такава.

"Липсват мащабни структурни реформи в бюджетната система. Основният порок си остава - финансирането на системите се извършва на исторически постигнати параметри. Т.е. тази години си похарчил толкова, догодина - ето ти повече. Няма изисквания за ефективност - както на парите, които си похарчил, така и на тези, които ще ти дадат", посочи бившият финансов министър и определи проблемът като системен, който е трудно преодолим, но дърпа държавата надолу и трябва да се промени.

Радев обясни, че приоритет в бюджета е увеличението на работните заплати и той е положителен.

"Заплатите са част от произведения продукт - има продукт - има заплати. По-голям продукт - по-големи заплати. Не може продуктът да расте с 3-4 процента, а заплатите да растат дълги години с 10%. Идва момент, когато заплатите стават по обем колкото продукта, и тогава катастрофата е неизбежна", категоричен бе Муравей Радев.

По думите на Радев прогнозираният икономически растеж от 3,3% е проява на смелост. Той прогнозира, че Бюджет 2020 ще бъде изпълнен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай