Четвъртък,

БВП в еврозоната скача с 4% за 2021

От: Редактор -
БВП в еврозоната скача с 4% за 2021
A
A
A

Европейската централна банка представи новите си макроикономически прогнози за еврозоната, като леко повиши очакванията си за растежа на БВП през тази година при прогноза за по-висока инфлация.

ЕЦБ вече очаква БВП да нарасне с 4% през 2021 г. (при декемврийска оценка за повишение с 3,9%), след което растежът да се ускори слабо до 4,1% (но под 4,2% предходна прогноза) през 2022 г. и да се забави до 2,1% през 2023 г. (без промяна спрямо предходната прогноза).

Според централната банка рецесия в еврозоната през 2020 г. е била по-малко дълбока от първоначалното, като БВП се е свил с 6,9%, а не със 7,3% според декемврийската прогноза.

По отношение на инфлацията обаче ЕЦБ очаква индексът на потребителските цени (CPI) да нарасне през тази година с 1,5% вместо с досега очаквания 1,0%, след което да се забави до 1,2% през 2022г. и да нарасне с 1,4% през 2023г.

Прогнози на ЕЦБ за БВП и инфлацията в еврозоната

На пресконференция след края на днешното редовно заседание на ЕЦБ шефът на централната банка Кристин Лагард посочи, че рисковете за икономическите перспективи са станали по-балансирани, но в краткосрочен план са останали в посока надолу (за по-слаб от очакваното икономически растеж) с оглед на негативната ситуация поради пандемията от коронавирус и мерките за нейното ограничаване.

Тя каза, че фискалните стимули, усилията за масова ваксинация и очакваното облекчаване на мерките, свързани с коронавирусната пандемия "подкрепят очакванията за стабилен икономически скок през 2021 г.". Шефът на ЕЦБ отбеляза, че възстановяването на глобалното търсене, обединено с фискалните мерки, ще подпомогне икономическата активност на единния блок, подчертавайки обаче, че продължаващата коронавирусна пандемия и свързаните с него мерки за ограничаване ще продължат да тегнат над икономиката.

Лагард посочи, че временни фактори и растящите енергийни цени ще доведат до по-висока потребителска инфлация, отколкото се очакваше през тази и следващата година.

Инфлацията обаче ще остане под целевото ниво на ЕЦБ за малко под 2% през следващите години, докато на икономиката ще са необходими няколко години, за да се върне отново до предпандемичното си ниво, както към четвъртото тримесечие на 2020 г. БВП на еврозоната остава с 4,9% под нивото си от преди коронавирусната пандемия, посочи още Кристин Лагард.

Централният банкер отново подчерта, че ЕЦБ не провежда политика, свързана с конкретен обменен курс на еврото. ЕЦБ обаче "наблюдава много внимателно" динамиката на лихвените проценти поради тяхното въздействие върху икономическата активност и перспективите за ценова стабилност в еврозоната.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Бвп Растеж Ецб

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички