Булгаргаз с важно съобщение за азерския газ

България не преподава евтино синьо гориво от Азербайджан, категорични са от дружеството

Булгаргаз с важно съобщение за азерския газ | StandartNews.com

Общественият доставчик „Булгаргаз“ излезе с важно съобщение относно количествата газ от Азербайджан, които се внасят у нас. Дружеството отрича категорично отправените преди дни обвинения от председателя на Българската газова асоциация Пламен Павлов, че страната ни препродава евтиния азерски газ, а за българските потребители остава синьо гориво на висока цена. Ето какво гласи съобщението на газовия доставчик:

„С убеждението, че обществото трябва да знае истината, „Булгаргаз“ ЕАД представя важна информация относно изпълнението на договора за доставка на природен газ от Азербайджан за българския пазар.

Повод за това са неверни твърдения в публичното пространство, които за съжаление се използват за предизборни цели, както и в защита на частни бизнес интереси.

Преди всичко е важно да се знае, че от 31.12.2020 г. „Булгаргаз“ ЕАД внася максимално възможните количества азерски природен газ, които достигат до България по временен маршрут, при възможно най-добро съобразяване с изискванията за сигурност на доставките. Причината да се използва временен маршрут е липсата на трасето, определено в договора за доставка - гръцко-българската газова връзка IGB (интерконектора IGB). Както е известно, проектът за този газопровод се изпълнява от гръцко-българската компания „Ай Си Джи Би“ АД и по различни причини въвеждането на газопровода в експлоатация се отлага няколко пъти. Проектната компания е компетентна да информира обществеността по всички въпроси, свързани с графика на строителните работи и изпълнението на проекта.

Неверните твърдения относно възможностите „Булгаргаз“ ЕАД да внася пълния обем природен газ по алтернативни маршрути, внушенията, че българското дружество свободно може да избира кога и къде да получава газа, както и абсолютно безпочвените обвинения за „реекспорт на евтин азерски газ“ и за наличие на възможност за виртуални сделки (суапови сделки), говорят за некомпетентност и за неразбиране на бизнеса с природен газ. Лицата, отправящи тези твърдения, правят това напълно произволно, без да носят отговорност за думите и действията си. С разпространяването на дезинформация се прави опит да се създаде проблем там, където той не съществува.

Наскоро извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов заяви съвсем ясно пред българската общественост, че заради забавянето на строителството на интерконектора азербайджанската компания не може да доставя азерски газ на българския пазар в договорените количества в размер на 1 млрд. куб. метра годишно. Азерският доставчик очаква да започне да доставя пълния договорен обем след пускането в експлоатация на интерконектора IGB.

Изявлението на посланика оборва напълно теориите за отказ на българската страна от азерски газ под каквато и да е форма и потвърждава информацията, която „Булгаргаз“ ЕАД вече неколкократно представя в отговор на големия обществен интерес“.

Припомняме, че посланик Хюсейнов направи изявлението си в ексклузивно

интервю за „Стандарт“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай