Брюксел казва "да" за евтиния метан

Намаляваме налозите с таксите за детски градини

Брюксел казва "да" за евтиния метан | StandartNews.com

София. Евтин метан ще зареждат шофьорите още 6 години. Има предварително съгласие от Брюксел акцизът върху метана да остане с ниска ставка до края на 2019 г., каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Ставката трябва да остане 0,85 лв. за гигаджаул. Ако не получим окончателно съгласието на Европейската комисия, акцизът ще скочи до 5,10 лв. за гигаджаул, което ще повиши цената на горивото с 30 ст./кг. Петкова обясни, че е получено писмо от дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия, според което запазването на по-ниския акциз не е държавна помощ. "За да се стигне до запазването на ставката обаче трябва да има решение на Европейската комисия. Ще търсим начини, но е важно какво решение ще произведе комисията до 31 декември", каза зам.-министърът. Петкова съобщи още, че около 75 000 земеделски производители ще получат ваучери за по-евтино гориво. Това ще струва на хазната 84 млн. лв.

Правителството не предвижда коренна промяна в облагането на гражданите и бизнеса през следващите три години, стана ясно от думите на Петкова. Плоският данък ще се запази въпреки идеите на БСП да въведе необлагаем минимум на доходите и семейно подоходно облагане, което партията отложи в управленските си намерения за втората половина на мандата. Петкова уточни, че се водят дискусии, като се обсъждат различни варианти, но към момента няма взето решение. Въвеждането на необлагаем минимум на доходите означава бюджетът да се лиши от над 500 млн. лв., сочат сметки на финансовото министерство. Тези пари трябва да се компенсират отнякъде, като за момента няма решение как да стане това, обясни Петкова. Обсъждат се и няколко варианта за подпомагане на семействата с деца. Единият от вариантите предвижда таксите, плащани за детски градини, да се признават за разход и да служат за намаляване на основата при плащането на данъци. Това облекчение обаче няма да влезе от 2014 г. и не е ясно дали ще бъде въведено и в бъдеще, стана ясно от думите на Петкова.

Държавата дава рамо на инвестиции над 5 млн.

При инвестиции над 5 млн. лв. реално няма да се плаща ДДС за внос на машини и оборудване. Приета е промяна в Закона за ДДС, според която специалният ред за начисляване на ДДС и съкратеният 30-дневен срок за възстановяване на данъка ще се ползват от по-широк кръг инвеститори, съобщиха от Министерството на финансите. Необходимата инвестиция, за да се ползва данъчната преференция, е намалена от 10 млн. на 5 млн. лв. Освен това инвеститорът ще трябва да открие 20 нови работни мести при действащо в момента изискване да наеме поне 50 души. Целта на промяната е да се насърчат първоначалните инвестиции и създаването на нови работни места, свързани с тях, като се позволява на инвеститорите реално да не плащат ДДС при внос, коментират от Министерството на финансите. С промяната се предоставя възможност на предприятията да освободят ликвидни средства в началото на инвестиционния си проект.

Цигарите поскъпват с 20 ст. от 2015 г.

Цигарите ще поскъпнат с около 20 ст. от 2015 г. заради вдигане на акцизите. От 2015 г. ще започне поетапно поскъпване на цигарите заради повишаване на акцизите, каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Сега акцизът е не по-малък от 148 лв. на 1000 къса цигари. През 2014 г. налогът няма да се променя. А от началото на 2015 г. акцизът да стане 155 лв. на 1000 къса, планират от Министерството на финансите. Петкова не уточни какво ще бъде отражението на по-високия акциз върху цената на цигарите, тъй като разчетите на министерството още не са готови. Тя уточни, че цените зависят от производителите и вносителите. Освен това още не е решено каква част от акциза през 2015 г. ще бъде фиксирана сума и каква част ще бъде процент от цената. От 2016 г. акцизът ще нарасне до 165 лв. Това ще доведе до поскъпване на кутия цигари с още 25 ст. България има ангажимент до началото на 2018 г. акцизът на цигарите да достигне 90 евро на 1000 къса.

Данък "кола" в ръцете на общините

Данъкът за колите с катализатор и мощност на двигателя до 74 kw включително (100 конски сили), които нямат екологичен сертификат от Евро 3 нагоре, ще се плаща с отстъпка от 20% до 40% по решение на общинския съвет. Така реално общините ще решават каква да бъде отстъпката от данъка за колите, които са произведени преди 2000 г. Тази промяна в Закона на местните данъци и такси вече е гласувана от парламента, съобщиха от Министерството на финансите. За колите с двигатели до 74 kw и екологични категории Евро 3 и Евро 4 данъкът ще се плаща с 50% намаление. А за колите с Евро 5 и Евро 6 - с отстъпка от 60%.

Имотите, предназначени за богослужебна дейност на законно регистрираните вероизповедания, ще бъдат освободени от данък сгради, такса смет и данък при прехвърляне, предвиждат още промени в закона.

Приходите в хазната са по план

Приходите, заложени в бюджета за 2013 г., ще бъдат изпълнени, заяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Изоставането през летните месеци било причинено от ускореното възстановяване на ДДС. Върнатото ДДС за юли, август и септември е 1,7 млрд. лв., а за 2012 г. средномесечно е възстановявано по 430-480 млн. лв. ДДС. Сега бизнесът може да разчита на редовно възстановяване на ДДС, а предприетите мерки от МФ за подобряване на събираемостта вече дават резултат, каза Петкова. Данните за октомври са обнадеждаващи, допълни тя. При изпълнение на заложените приходи пари ще има пари за коледни надбавки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай