Брокер каза тежката си дума. Коя е най-добрата инвестиция

Определено спад на цените ще има

Брокер каза тежката си дума. Коя е най-добрата инвестиция | StandartNews.com

Цените на имотите се определят по два фактoра - себестойноста и предлагането. Първото се повиши през последната година с 30%. Търсенето до скоро надвишаваше предлагането, а в момента що годе са се поизравнили. Ръстът по-скоро е спрял, но цените по-скоро държат нивата си. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Камен Каменов, мениджър инвестиционни проекти в агенция за недвижими имоти.

Хората имат желание да притежават собствено жилище, а след това и да има по-добро жилище. Новото строителство се търси предвид качеството му, но старото също не се е изхвърлило от пазара. Ако е ново трябва да има поне акт 14, за да е минимизиран рискът, а ако е старо да е в по-хубави квартали. За разлика от 2008 г. банковият сектор е много по-интелигентен. Вдигане на лихвите ще има, но ще е в рамките на година и ще е в рамките на 1%, което няма да повлияе на дохода на домакинствата рязко.

Когато човек е направил рационална покупка с добър консултант няма нищо стряскащо. Имотът може да съхрани парите на човека. Това беше така по време на всички кризи които имаше в последните години. Все още на нашия пазар това е най-познатата инвестиция. За мен лично това е разумна инвестиция. В последните 25 години средно на година жилищата са се увеличавали с 12% или 3 пъти повече за последните 20 години.

Определено спад на цените ще има, но конкретно тук говорим за жилищата, които са надвишени. Миналата година пазарът беше в пик и всеки с цел да запази парите от инфлацията бързаше да купува. Сега ще има корекция на завишените жилища. Хората вече има от какво да избират, има все повече готова продукция. Като обобщение мога да кажа, че винаги най-добрият момент да си купиш жилище е бил преди 3 години, защото цените са са повишили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай