Бойлер и пералня харчат 60% повече ток през зимата

Бойлер и пералня харчат 60% повече ток през зимата | StandartNews.com

Варна. Бойлер и пералня надуват с 60% сметките за ток през зимата, предупредиха от Енерго–про. Дружеството направило анализ на потреблението на реални клиенти. Резултатите показали, че дама, която живее в къща във Варна, вложила е пари за енергийна ефективност и през зимата ползва други източници за отопление, като на ток върти само пералня и бойлер, сметките й през зимата се увеличили с 60 на сто. Завишението идва от падналите температури на водата във одопроводната мрежа през зимата с 5-6 градуса, обясни изпълнителният шеф на Енергото Стефан Абаджиев.

На клиент с краен, външен апартамент във Велико Търново с включени електроуреди на макс потреблението се увеличава два пъти и половина и сметката хвърчи нагоре. Дружеството е направило анализа през зимните месеци в края на 2012 г., когато температурите паднали с 11 градуса.

Високите сметки в началото на годината шокираха хората и ги изкараха на масовите протести, които тръгнаха от Варна. "Ние си написахме домашното след февруарската активност на гражданите", каза Абаджиев, мотивирайки се за предприетата разяснителна кампания как се променя потреблението през сезоните.

Първото застудяване през октомври /от 4-ти до 10-и/ увеличило харченето на ток с 21%, но дори и след затопляне на времето домакинствата продължили да ползват отоплителните уреди, обясни той. Сметките ще са завишени и за ноември, когато дойде зимата и потреблението се вдигна с 15%, предупреди шефът на Енергото.

При първия сняг най-много - 13 хиляди семейства, са останали без ток на 27 ноември в 15 ч. заради аварии. Над 3500 обаждания е имало в същия ден на телефон 070016161 от цяла Североизточна България до Велико Търново, където покрива Енерго-про.

Енергото отчете готовност за зимата. Аварийните екипи за Варна са 90, за Добрич и Силистра - 73, за Русе и Разград - 68, за Велико Търново и Габрово - 77 и за Шумен и Разград - 68. Средно месечно за тази година са постъпвали по 206 жалби от клиенти, като 13% са за раздути сметки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай