Борисов и Понта сефтосаха Дунав мост 2

Истински съм щастлив, призна българският премиер

Борисов и Понта сефтосаха Дунав мост 2 | StandartNews.com

Видин. Вторият мост на Дунав при Видин-Калафат вече е факт. Първи по завършената конструкция преминаха премиерите на България Бойко Борисов и на Румъния Виктор-Виорел Понта.

С тях беше и еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан, министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Томислав Дончев. Понта също водеше свои министри. Срещата между двамата стана по средата на моста като всеки дойде от своя бряг.

Това не е просто свързване за преминаване от едната срана в другата, това е свързване между културите на две страни, заяви еврокомисар Хаан. Проектът продължи дълго, но сега можем да се похвалим със свършената работа. Този мост е пробив във времето, заяви още Хаан. След няколко години мостовете в тази част на реката ще са повече. Комисарят определи общата стойност на инвестицията на 300 милиона евро. 100 милиона са осигурени от ЕС.

Румънският премиер произнесе речта си на английски, за да има за какво да се хванат медиите в моята страна, обясни той.

Ние сме близо до финализиране на един важен проект, но на това място мост е имало преди 2000 години. Римляните обаче са го построили за една година, изтъкна Виктор Понта. На румънската администрация й трябвали две години, за да подпише меморандум за изграждане на смесената компания за управление на моста. С чувство за хумор той заяви, че компанията ще отседне в българската част, но приходите, които по проект ще се събират в Румъния, ще остават в румънската част.

Такива проекти се блокират заради дребна бюрокрация, критикува той още един път своите предшественици. Понта припомни, че е петият премиер откакто е започнал строежът на съоръжението.

Назад във времето се върна и българският премиер. Преди три години на това място нямаше нищо, припомни Бойко Борисов. Мостът беше един провален проект, сега е пред завършване. Аз съм истински щастлив. Той благодари на комисар Хаан, защото България вече може да си получи парите за проекта. Очакваме да ни бъдат възстановени половин милиард от Брюксел, а всеки милион за нас е ценен.

Българският премиер единствен благодари и на испанската компания FCC, която се старае да спази сроковете. За Нова година ще минем по новия мост, а напролет ще го пуснем в експлоатация.

Преминаването на двамата премиери по моста стана пред погледите на стотици работници, специалисти, журналисти от двете страни. Сред тях бяха и посланиците на Испания и Румъния.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай