БНБ пуска уникална златна монета

БНБ пуска уникална златна монета | StandartNews.com

София. Българска народна банка представи златна възпоменателна монета "Св. Св. Константин и Елена". Тя ще бъде пусната в обръщение от 20 май, понеделник, пише БГНЕС.

Монетата е от най-висока проба злато, от известната серия "Българска иконография". Не всеки може да се сдобие с нея, тъй като е сочена за "инвестиционно злато". Тя ще се продава на касите на БНБ за 1000 лева, без ДДС.

„Към тази монета имаше много голям предварителен интерес, според анкетата, която беше проведена на нашата интернет страница по-рано и около 80% имаше одобрение да бъде произведена и пусната в обращение такава монета". Това коментира Ивайло Николов от управление "Емисионно" на БНБ за новата монета.

Теглото на монетата е цели 8,64 грама. Тя е с диаметър от 24 мм. Номиналната й стойност е 100 лева и ще излезе в тираж от 2000 броя. "Надявам се, че с този тираж ще предизвикаме голям интерес сред колекционерите, тъй като това е сравнително малък тираж за златна монета", обяснява Стефан Цветков, главен касиер на БНБ.

Лицето на монетата „Св. Св. Константин и Елена" е с емблемата на банката от 1879 година. На него има номиналната стойност и годината на емисията – 2013 г. На обратната страна е изображението на светиите Константин и Елена. То е авторска интерпретация от стенопис в Кремиковския манастир. Художествения проект е с автор Михаела Каменова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай