БНБ реши! Какво става с лихвите по кредитите

Централната банка описва сегашната ситуация

БНБ реши! Какво става с лихвите по кредитите | StandartNews.com

От БНБ излязоха с важно съобщение, касаещо хиляди домакинства у нас.

Предвид колебанията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и очакваното забавяне на външното търсене, способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки.В допълнение, тенденцията към повишение на лихвените проценти ще повлияе върху финансовото състояние на кредитополучателите. Това предупреждава БНБ в изданието си „Банките в България“, цитирани от Pariteni.bg.

Очакванията са икономическият растеж да се забави през текущата година, независимо че отслабването на проблемите във веригите за доставки и понижението на енергийните цени подобриха перспективите пред икономическата активност спрямо прогнозите от предходните месеци.БНБ отчита, че под влияние на високата ликвидност на банковата система и текущите силно отрицателни стойности на реалните лихвени проценти кредитната активност в страната се запазва висока, особено в сегмента на кредитите за домакинства.

През следващите тримесечия затягането на паричната политика в еврозоната ще започне да ограничава кредитната активност, като пренасянето му върху лихвените проценти по кредитите в България ще се ускори, включително под влияние на обявеното от БНБ увеличение на задължителните минимални резерви от средата на 2023 г., прогнозират от банката.

Според експертите това би смекчило ефектите, които продължителните периоди на висок кредитен растеж създават по отношение на задлъжнялостта и акумулирането на кредитен риск в баланса на банковата система. 

Затова кредитните институции следва да се придържат към консервативна политика при осъществяване на кредитната си дейност, към своевременно и адекватно провизиране и към капиталово планиране, което надлежно отчита развитието на рисковете в икономическата среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай