БНБ пусна новата двадесетолевка

Промените са свързани с въвеждането на нови защитни елементи

БНБ пусна новата двадесетолевка | StandartNews.com

Новата банкнота от 20 лева вече е в обращение. Тя е третата от серията за 2020 година, съобщава БНР.

Основните елементи и общият дизайн на новите банкноти запазват тези на банкнотите, които в момента са в обращение. Промените са свързани с въвеждането на нови защитни елементи.

Какво отличава новата двайсетолевка?

- Има допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

- Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на орел и лъв; цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов; стилизирано изображение на орден „За храброст“; изображения на „изправен коронован лъв“ с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото „20“.

- Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 20“ и с динамичен ефект „ветрило“, променяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 20“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

- Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

Банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисии 1999 г., 2007 г., както и възпоменателната банкнота с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., остават в обращение заедно с новите двайсетолевки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай