Сряда,

БНБ: Безпрецедентен конфликт. Проверяваме ББР

От: СТАНДАРТ -
БНБ: Безпрецедентен конфликт. Проверяваме ББР
A
A
A

БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките, заявиха от Българската народна банка на запитване на БНТ, съобщи националната телевизия.

Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина на 2 юни 2021 г. БНБ започва целева надзорна проверка в ББР, информират още от Българската народна банка.

По-рано днес служебният министър на икономиката Кирил Петков се опита да накара ББР да наруши банковата и търговска тайна и да даде на одитния комитет кредитните досиета. Той обяви, че ББР му е отказала документите и каза, че е сезирал БНБ

От своя страна ББР заяви в специална своя позиция, че е предоставила подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет. Банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка, съобщи ББР.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички