БНБ: Безпрецедентен конфликт. Проверяваме ББР

БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките, заяви централният депозитар

БНБ: Безпрецедентен конфликт. Проверяваме ББР | StandartNews.com

БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките, заявиха от Българската народна банка на запитване на БНТ, съобщи националната телевизия.

Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина на 2 юни 2021 г. БНБ започва целева надзорна проверка в ББР, информират още от Българската народна банка.

По-рано днес служебният министър на икономиката Кирил Петков се опита да накара ББР да наруши банковата и търговска тайна и да даде на одитния комитет кредитните досиета. Той обяви, че ББР му е отказала документите и каза, че е сезирал БНБ

От своя страна ББР заяви в специална своя позиция, че е предоставила подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет. Банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка, съобщи ББР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай