Блокадата на гръцката граница спира сделките със зърно

Блокадата на гръцката граница спира сделките със зърно | StandartNews.com

Блокадата на гръцката граница спира сделките със зърно, каза за „Стандарт" управителят на стоковата борса в Монтана Борис Ангелов. Северозападна България е основен доставчик на пшеница и царевица за гръцките хлебари и животновъди. Зърно те купуват и от производители в Кюстендилско, Пернишко, Софийско, но в тези райони призводството е по-малко. Качеството му в Монтанско е много високо, а цената – по-ниска от тази на гръцките призводители, които сега са блокирали границата.

Заради блокадата, в складовете на земеделските производители в Северозападна България има десетки хиляди тонове пшеница и царевица. Заради липсата на търсене, цената им пада. В момента тон пшеница се търгува от 280 до 300 лв., а царевицата – от 250 – до 270 лв. за тон. Пада и слънчогледът, който се продава по 620 – 630 лв. за тон. Сделките обаче са много малко.

Допреди месец гърците са купували ечемик и овес, но това зърно вече е свършило.

Замрялата търговия създава трудности на земеделските производители в Северозапада. Мнозина влизат в пролетната кампания с финансови затруднения, обясни брокерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай