Блокадата на българо-турската граница продължава

Българските превозвачи чакат писмено уверение от турските власти

Блокадата на българо-турската граница продължава | StandartNews.com

Блокадата на ГКПП „Капитан Андреево" продължава и днес, въпреки съобщението на турската страна, че са дадени указания за прекратяване на рестрикциите спрямо българските превозвачи.

Българските превозвачи обаче искат писмено уверение, че няма да имат проблеми в Турция като изпускане на срокове, което води до големи парични санкции на превозваческите фирми.

"Не искаме да ни излъжат отново", каза Петко Ангелов, заместник-председател на БАСАТ пред агенция Фокус. Опашката от ТИР-ове на българо-турската граница е вече 8 км. Превозвачи от цялата страна подкрепят протеста. През пункта се пропускат леки автомобили, автобуси и ТИР-ове, които превозват жива стока.

Преди седмица, когато пак блокираха границата, превозвачите получиха устно уверение, че тормозът от турска страна ще спре. Това не стана и те не вярват, че нещо ще се промени. „Просто ни излъгаха, обещаха спокойствие – обещаха, че ще пуснат камионите, които бяха задържали от турска страна. Никой не пуснаха, а напротив - задържаха още камиони", обясни Илиан Филипов, зам.-председател на превозваческа асоциация пред бТВ.

Превозвачите обаче се съмняват, че развръзката ще е в тяхна полза. Зад действията на властите в Анкара, те виждат силен лобизъм от страна на турските транспортни фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай