Българският износ за Египет скочил 10 пъти

На двустранен бизнес форум в кайро присъстваха над 100 фирми от двете страни

Българският износ за Египет скочил 10 пъти | StandartNews.com

Наблюдава се положителна тенденция в търговските ни отношения с Египет, като статистиката показва десетократно увеличение на българския износ от 2007 г. до 2017 г. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев в Кайро. Той заедно с министъра на инвестициите и международното сътрудничество на Египет Сахар Наср участваха в откриването на двустранен бизнес форум, на който присъстваха над 100 компании от двете страни. На форума присъстваха и президентът на България Румен Радев и министър-председателя на Египет Мостафа Камал Мадбуди.

„На фона на добрите резултати виждаме забавяне през 2018 г., което се надявам с общи действия да преодолеем“, каза зам.-министър Манолев и подчерта, че участието на толкова много бизнесмени от двете страни е най-силното доказателство за перспективите и възможностите пред общото ни сътрудничество. „България може да предложи висококачествени продукти на конкурентни цени в областта на машиностроене, фармацевтични и медицински уреди, козметика, хранителни продукти и още много“, подчерта Александър Манолев. Той допълни, че вече са набелязани и сфери, в които български и египетски компании могат да си партнират както в обмяната на опит, така и при реализиране на проекти в трети страни. Икономическият заместник-министър представи и възможностите за инвестиции в България и акцентира на резултатите, които страната ни постига в икономическата сфера. Той допълни, че България може да даде достъп до единния европейски пазар, а Египет – да бъде използван като мост към Близкия изток и Африка и призова двете страни да използват пълноценно тези възможности.

В рамките на форума стартираха срещи между компании от двете страни и бяха набелязани редица проекти, които ще стартират в следващите месеци. Вече има и първи подписан договор по силата, на който ще се създаде българо-египетски обучителен център в сферата на информационните и комуникационните технологии, машиностроенето и строителството. Египетската Суецка индустриална зона, в партньорство с българската компания „Dot Net Bulgaria“ ще инвестира над 4 млн. лв. в нашата страна за създаване на центъра, а плановете им са на година в България да се подготвят по над 400 специалисти в набелязаните сфери.

По време на бизнес форума стана ясно, че България и Египет ще си партнират и с обмяна на опит и насочване на инвеститори към индустриалните зони, които оперират. Споразумение за това подписаха Национална компания „Индустриални зони“ и Института за индустриално развитие на Египет.

Зам.-министър Манолев е в Кайро начело на бизнес делегация включваща 40 наши компании. Визитата е част от официалното посещение на президента на Република България Румен Радев в Арабска Република Египет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай