"Български пощи" ще разпространяват пресата

От януари дружеството започва разпространение на вестници и други печатни издания

"Български пощи" ще разпространяват пресата | StandartNews.com

През втората половина на януари догодина “Български пощи” влизат в разпространението на вестници и други печатни издания, съобщи БГНЕС. Пресата ще бъде разпространявана по 18 национални маршрута, 115 регионални и 110 нощни. Това са 3500 доставки на 400 пакета на ден. Това правело 800 000 км на месец, 900 т печатни издания или 2400 куб. метра, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Той обясни, че в момента дистрибуторите са 50-60 на брой. Пощите нямали желание да се превърнат в монополист – влизали, за да бъдат диверсифицирани доставките. По този начин и държавата влиза в разпространението с авторитетната си фирма, за да се преодолее усещането, че някой извива ръцете на издателите и че пазарът се монополизира.

Държавните пощи ще работят на себестойност и не търсят печалба от тази дейност, но ще използват логистиката, за да развиват други дейности на дружеството, от които да се печели, каза още министърът.

Цената на разпространението е отстъпката от цената на печатното издание, която е между 30 и 35%. За логистиката – от рампата на печатниците до разпространителните пунктове, дистрибуторът приема 20%, а за търговците на дребно остават 10%, поясни Желязков.

„Български пощи“ имат 3000 пощенски станции и свои пунктове в градовете, в които обикновено има пътникопоток, така че те ще продават и на дребно, допълни още Желязков. И допълни, че РЕП-овете преди години са били на “Български пощи”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай