Вторник,

България подписва със САЩ и Франция, какво следва

От: Агенция Стандарт -
5932
България подписва със САЩ и Франция, какво следва
A
A
A

Предстои окончателното подписване с американската компания "Уестингхаус" на инженерингов договор за изграждането на два блока на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков:

„По същия начин както с Америка ще бъде подписано междуправителствено споразумение за изграждане на тези два ядрени блока с „Белене“ между България и Франция. На 4 април пристига в София за среща с министъра и след това работна среща с нас френският изпълнителен директор за нови мощности на "Електрисите дьо Франс". На 18 в Белене ще бъдат на посещения и на оглед френски специалисти от ЕДФ".

Договорът с американската компания "Уестингхаус" за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е за 10 години, посочи зам.-министърът. Първата доставка ще е през 2024 г. Предстои горивото да бъде лицензирано, като в момента се представят отчетите за това пред Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

С френската компания "Фраматом" е подписан договор за доставка на свежо ядрено гориво за 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", добави Еленко Божков, предаде БНР. По този договор доставката е също за 10 години. Първата доставка ще се осъществи през 2025 година. "Изключително добри финансови условия. Окончателният договор беше подписан на 24 март", заяви още служебният заместник-министър.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com