Българи харчат като за последно за скъпи ваканции

Очакванията са в периода 24 декември - 1 януари на път да тръгнат над 500 хил. българи

Българи харчат като за последно за скъпи ваканции | StandartNews.com

Сериозен интерес в резервациите на пътувания за новогодишните празници отчитат туроператорите в България. Три месеца преди края на годината повечето къщи за гости са резервирани, а интересът към топли екзотични дестинации е в пъти по-голям, сочат записванията в агенциите към момента, пише investor.bg.

Офертите за посрещане на 2023-та година са по-скъпи тази година. Заради растящите разходи и засилващия се интерес към пътувания пакетите ще са с 10-20% по-високи цени.

Хотелиерите в зимните курорти отчитат ръст при ранните резервации. Очакванията са в периода 24 декември - 1 януари на път да тръгнат над 500 хил. българи. Сред най-търсените дестинации и тази зима ще бъдат ски курортите, СПА и балнеокомплексите, както и обектите за културно-исторически туризъм. 

Ръст се отчита и при екзотичните дестинации - най-популярни са Занзибар, Доминикана, Бали, Малдивите, Мавриций, Тайланд и Сейшелите.

Вариантите със свободни къщи за гости за Нова година са силно ограничени. Все още обаче места се намират в някои райони на страната. „Пикът ще бъде в края на октомври, но след 15 ноември вече ще бъде трудно да е намират такива места”, каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от Нова телевизия.

Резервациите в хотелите също са повече от миналата зима. „От средата на август започнаха резервациите – и за Нова година, и за зимен сезон, казват хотелиери.

Истински хит тази зима ще са екзотичните почивки. Въпреки сериозното поскъпване, българите харчат „като за последно” за ваканции, отчитат туроператорите.

„Този рестарт на туризма, този ренесанс, се дължи на това, че хората бяха ограничени в пътуванията и в крайна сметка сега се вижда сериозен интерес. Търсенето е сериозно, групите се запълват от рано, даже връщаме хора, защото няма къде да ги сложим. Търсене има и към скъпи дестинации, не само към евтини такива”, казва Димитър Балтов от Обединение „Бъдеще за туризма”.

И при екзотиката обаче цените вървят нагоре тази зима, показват офертите на туроператорите. Цените на пакетите продължават да се покачват и след Нова година заради поскъпването при горивата, инфлацията и курса на долара, който през последния месец поскъпна значително, обяснява от бранша. 

Шанс за по-евтина ваканция има при пътуване преди и след новогодишните празници, отчитат експертите в бранша. Там офертите са поне 20-25% по-евтини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай