Бизнесът видя геноцид за индустрията

Да се предлага компаниите да плащат данък върху нещо, което не съществува, е абсурд, обявиха работодателите

Бизнесът видя геноцид за индустрията | StandartNews.com
  • Да се предлага компаниите да плащат данък върху нещо, което не съществува, е абсурд, обявиха работодателите

Да се предлага бизнесът да плаща данък върху нещо, което не съществува, е абсурд. Да дължиш служебно определен от НАП данък на фалирал или загубил голяма част от дейността си бизнес, е в най-добрия случай децимация или направо геноцид над цялата българска индустрия. Това обяви в специална декларация Асоциацията на организациите на българските работодатели. Повод е предлагания ред за изменение за внасяне на авансовите вноски за корпоративен данък на база на данъчната печалба, екларирана за 2018 г. АОБР, в която влизат най-големите организации на работодателите у нас - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, твърдо подкрепя всички рационални мерки, предлагани във връзка с въведеното извънредно положение заради епидемията от коронавирус у нас. Но настоява депутатите да оттеглят предложението си. Бизнесът очаква утре, когато парламентът ще приема на второ четене закона за извънредното положение, да бъде върнат стария режим на плащане на база прогнозна основа.

Ето и цялата декларация на бизнеса:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Асоциацията на организациите на българските работодатели твърдо подкрепя всички рационални мерки, предлагани във връзка с въведеното извънредно положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание.
Като изразяваме задоволство от постигнатата чуваемост и приветстваме предлаганото удължаване на сроковете в ЗКПО до 30 юни 2020 г., категорично се противопоставяме на внесените предложения от народни представители между първо и второ четене на Законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на НС, свързани с междинните срокове за отчитане и по-конкретно предлагания ред за изменение за внасяне на авансовите вноски за корпоративен данък на база на данъчната печалба, декларирана за 2018 г.
Така предлаганият режим не отразява реалната икономическа ситуация и очакваните резултати за текущата година в условия на рецесия.
Да се предлага бизнесът да плащат данък върху нещо, което не съществува, е абсурд. Да дължиш служебно определен от НАП данък на фалирал или загубил голяма част от дейността си бизнес, е в най-добрия случай децимация или направо геноцид  над  цялата българска индустрия.
Настояваме за спешно решение в рамките на деня и оттегляне на предложението на народните представители.
Очакваме утре в пленарна зала да бъде гледан текст, който да връща стария режим на плащане на база прогнозна основа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай