Бизнесът тотално отхвърля схемата 60/40

Представителите на организации на бизнеса искат праг за загубите

Бизнесът тотално отхвърля схемата 60/40 | StandartNews.com

Държавна финансова помощ за всички фирми, които понесат загуби от над 25% заради кризата покрай битката с COVID-19. Това предложение е било включено в проекта, обсъждан на Съвета за тристранно сътрудничество в събота, обяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Той бе категоричен, че е неработещо първоначалното предложение за това държавата да плаща 60%, а работодателите – 40 на сто от заплатите на служителите в затруднените компании. „Съотношението 60:40 работи за големите компании, защото те имат ликвидност и могат да запълнят дупката, която се получава. Малките и средните предприятия обаче не могат”, поясни Иванов.

„Вчера ни беше представен проект, който по обхват е възможно най-големият. Там има първа група – от компании, които, без да доказват нищо, имат право да бъдат включени в мярката. Това са фирмите, затворени със заповед на министъра. Има и списък на най-засегнатите сектори. Втората група са абсолютно всички компании, които отговарят на два критерия – един основен и един допълнителен. Това е моментът, който ние подкрепихме в края на заседанието на Тристранния съвет, защото нашите предложения бяха приети. Става дума за прага от 25%, който беше предложен от държавата, т.е. когато имаме спад на нетните приходи от продажби над 25 на сто, фирмите се включват към широкия списък и имат право да получават средства по тази мярка”, поясни Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай