Неделя,

Бизнесът пак гневен за тока: Тъпанари или мафия са в енергетиката?

От: Стандарт -
515
Бизнесът пак гневен за тока: Тъпанари или мафия са в енергетиката?
A
A
A

"Отново на скандално висока цена е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса", каза председателят на Управителния съвет на БФИЕК Константин Стаменов пред NOVA.

Справка показва, че тя е била 155.19 евро или 303.53 лв. за мегаватчас. Най-ниската цена в рамките на днешната сесия, при утрешен ден на доставка, е 208.23 лв. за мегаватчас, достигната за 2.00 - 3.00 часа, а най-високата е 407.05 лв. за мегаватчас - за 18.00 - 19.00 часа.

По думите на Стоименов само за десет дни енергетиката е "източила" от бизнеса над 53 млн. лева.

Той допълни, че консумацията на електроенергия в страната, както и тази за износ, се очаква да е в нормални нива и не намира причина за високата цена. Стаменов обясни, че три от осемте блока на ТЕЦ "Марица изток 2" работят с намалени мощности.

Председателят на АИКБ Васил Велев пусна гневен с пост във Facebook за цените на тока.

"Кой и в чия полза управлява българската енергетиката? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за съботаж?" - пита Велев.

"От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови)

1. Потреблението на електроенергия през лятото т.г. в България е между 2,8 хил. и 5,2 хил. мегавата (при инсталирани мощности от над 10 хил. мегавата). НЯМА недостиг на мощности.

2. Държавния ТЕЦ "Марица изток 2" работи с 1/4 от капацитета си, (разполагайки с персонал за 6/4, като за всеки един от над 2000 работници и служители домакинствата и бизнеса плащат по над 4000 лева месечно). Като цените са над себестойността и далеч над променливите разходи!

3. Изнасяме значителни количества електроенергия, при това на по-ниски цени от тези, на българската борса!

4. Не сме обединили пазара ден напред с румънския и от там със западноевропейския, който е с по-добри цени, но побързахме (въпреки възраженията на бизнеса) да се обединим със скъпия гръцки пазар.

От 1,2,3 и 4 (а може да се продължи и с 5.6.7...) следва, че българската енергетика не се управлява в интерес на българските граждани, домакинства и предприятия!

МЕ, БЕХ, ТЕЦ2!

ОСТАВКА!

От енергийното министерство обявиха, че ТЕЦ "Марица изток 2" включва още мощности за работа на свободния пазар.

"Продължава активната комуникация на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2" по повод работата на централата за свободния пазар. По данни на Българската независима енергийна борса очакванията за  9 август 2021 г. са цените на електроенергията на сегмента "Ден напред" отново надвишават 300 лв/МWh. В отговор на тази ситуация ръководството на Министерството на енергетиката настоя пред ръководството на ТЕЦ-а утре да бъдат пуснати допълнителни мощности на централата за работа на свободния пазар. Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията", заявяват от ресорното ведомство вчера.

От МЕ уточняват още, че само преди броени дни, в резултат на активен диалог на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2" за работа на свободния пазар на пълна мощност е включен трети блок на централата, която дотогава работеше с два от своите осем блока.

"Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден", обясняват от енергийното министерство.

През изминалата седмица Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до министър-председателя Стефан Янев с искане за спешни действия за цените на тока. Според Асоциацията системно на пазара на електроенергия у нас се създава дефицит, провокиран от ограниченото предлагане, припомни dir.bg.

Токов удар за бизнеса, заводи спират работа


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички