Бизнесът пак гневен за тока: Тъпанари или мафия са в енергетиката?

53 млн. лева източени от бизнеса за 10 дни, каза Константин Стаменов

Бизнесът пак гневен за тока: Тъпанари или мафия са в енергетиката? | StandartNews.com

"Отново на скандално висока цена е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса", каза председателят на Управителния съвет на БФИЕК Константин Стаменов пред NOVA.

Справка показва, че тя е била 155.19 евро или 303.53 лв. за мегаватчас. Най-ниската цена в рамките на днешната сесия, при утрешен ден на доставка, е 208.23 лв. за мегаватчас, достигната за 2.00 - 3.00 часа, а най-високата е 407.05 лв. за мегаватчас - за 18.00 - 19.00 часа.

По думите на Стоименов само за десет дни енергетиката е "източила" от бизнеса над 53 млн. лева.

Той допълни, че консумацията на електроенергия в страната, както и тази за износ, се очаква да е в нормални нива и не намира причина за високата цена. Стаменов обясни, че три от осемте блока на ТЕЦ "Марица изток 2" работят с намалени мощности.

Председателят на АИКБ Васил Велев пусна гневен с пост във Facebook за цените на тока.

"Кой и в чия полза управлява българската енергетиката? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за съботаж?" - пита Велев.

"От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови)

1. Потреблението на електроенергия през лятото т.г. в България е между 2,8 хил. и 5,2 хил. мегавата (при инсталирани мощности от над 10 хил. мегавата). НЯМА недостиг на мощности.

2. Държавния ТЕЦ "Марица изток 2" работи с 1/4 от капацитета си, (разполагайки с персонал за 6/4, като за всеки един от над 2000 работници и служители домакинствата и бизнеса плащат по над 4000 лева месечно). Като цените са над себестойността и далеч над променливите разходи!

3. Изнасяме значителни количества електроенергия, при това на по-ниски цени от тези, на българската борса!

4. Не сме обединили пазара ден напред с румънския и от там със западноевропейския, който е с по-добри цени, но побързахме (въпреки възраженията на бизнеса) да се обединим със скъпия гръцки пазар.

От 1,2,3 и 4 (а може да се продължи и с 5.6.7...) следва, че българската енергетика не се управлява в интерес на българските граждани, домакинства и предприятия!

МЕ, БЕХ, ТЕЦ2!

ОСТАВКА!

От енергийното министерство обявиха, че ТЕЦ "Марица изток 2" включва още мощности за работа на свободния пазар.

"Продължава активната комуникация на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2" по повод работата на централата за свободния пазар. По данни на Българската независима енергийна борса очакванията за  9 август 2021 г. са цените на електроенергията на сегмента "Ден напред" отново надвишават 300 лв/МWh. В отговор на тази ситуация ръководството на Министерството на енергетиката настоя пред ръководството на ТЕЦ-а утре да бъдат пуснати допълнителни мощности на централата за работа на свободния пазар. Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията", заявяват от ресорното ведомство вчера.

От МЕ уточняват още, че само преди броени дни, в резултат на активен диалог на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2" за работа на свободния пазар на пълна мощност е включен трети блок на централата, която дотогава работеше с два от своите осем блока.

"Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден", обясняват от енергийното министерство.

През изминалата седмица Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до министър-председателя Стефан Янев с искане за спешни действия за цените на тока. Според Асоциацията системно на пазара на електроенергия у нас се създава дефицит, провокиран от ограниченото предлагане, припомни dir.bg.

Токов удар за бизнеса, заводи спират работа

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай