Токов удар по бизнеса, заводи спряха работа

Работодатели с кърваво писмо до премиера Янев, готвят се за национален протест

Токов удар по бизнеса, заводи спряха работа | StandartNews.com

* Колкото повече работи държавната ТЕЦ "Марица Изток", толкова повече губи заради скъпите емисии, плащани от БЕХ

* Работодатели с кърваво писмо до премиера Янев, готвят се за национален протест

Големи заводи, които са важни за икономиката ни, бяха принудени да спрат работа или да намалят мощностите в сряда заради непосилно скъпия ток на енергийната борса.

Сред тях са старозагорското предприятие "Прогрес", което изработва чугунени отливки за машиностроенето, автомобилостроенето и строителството, ковашкият завод "Пресков", също в Стара Загора, КЦМ-Пловдив, както и много други промишлени мощности. Това съобщи пред Mediapool Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Това ще трае „докато цената на тока не цената не се върне на нива, които за нас имат икономически смисъл. При нас загубите са от порядъка на 200 хил. лв. на ден“, заяви изпълнителният директор КЦМ АД Иван Добрев пред bTV.

"При такива ценови разлики с енергията в Европа, оловото и цинкът, които произвеждат, са непродаваеми на европейските пазари", обясни той.

Ако спрелите сега мощности останат твърде дълго неработещи, това ще повлече надолу и свързаните с тях сфери на производство, които ще започнат да изпитват недостиг на материали за своята дейност, предупреждават експерти.

Цената на тока за бизнеса чупи рекорди от началото на месеца. Още на 2 август бе регистриран абсолютен пик, невиждан в цялата история на Българската енергийна борса. В сегмента "Ден напред" сделките с доставка за следващия ден се сключваха на ниво от 293.02 лв./мВтч. След това цената отхвърча на над 338 лв./мВтч и рекордът беше скоростно подобрен, като

за пиковите часове на деня премина 400 лв.

В процентно изражение за юли cпpямo юни cкoкът e c 23%, а зa пъpвитe двa дни нa aвгycт имa дoпълнитeлнo пoкaчвaнe c нaд 8%.

И това не е проблем само за бизнеса, защото неминуемо вещае домино от негативни ефекти - скок в цените за крайния потребител, съкращение на хора, за да се оптимизират фирмените разходи, отлив от бъдещи инвестиции.

Екстремно високи цени на тока има обикновено през зимата. Но заради жегите потреблението в последните дни е силно завишено, което води до по-голямо търсене и вдигане на цените.

Непосилните цени изправиха на нокти бизнеса.

Четирите работодателски организации - АИКБ, Българската стопанска камара /БСК/, Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ разпространиха свое писмо до премиера Стефан Янев с призив да се вземат мерки срещу нетърпимата ситуация.

Работодателите заявиха, че са готови да спрат работа и да излязат на национален протест."Цените на електроенергията в България за периода превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция (Германия, Италия, Франция, Австрия) с над 50%, като средното превишение за 4 август надминава 70%", пише в писмото им до премиера.

"Поведението на държавни и общински дружества, включително неадекватно преценени периоди за изпълнение на ремонтни програми, провокират системно изкривяване на пазара", пишат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). И отбелязват, че на тази фон мощностите на държавното дружество ТЕЦ "Марица изток 2" са натоварени под 25% без да има технически, ресурсни и организационни пречки за пълноценно натоварване на въглищната централа.

В писмото се отправят критики за това, че е оставен пълен капацитетът за износ на електроенергия към Гърция, което също провокира повишаване на цените за местния пазар. Също така липсва достатъчен капацитет за интеграция с общоевропейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, което би позволило на предприятията у нас да ползват по-евтината в момента електроенергия в западноевропейските държави.

Бизнес организациите имат три искания:

1. Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг и "Електроенергийният системен оператор" да осигурят пълноценна натовареност на ТЕЦ МИ2.

2. Временно да се ограничи износа на електроенергия, каквито действия вече са предприети от Гърция спрямо Италия.

3. Иска се подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, които не могат да работят поради неадекватни и непазарни институционални решения.

"Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва Вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, включително кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми", завършват индустриалците призива си към министър-председателя.

Малко по-късно в сряда от Министерството на енергетиката заявиха, че отговорност на ведомството е провеждането на политиките в енергийния сектор, а за оперативното ръководство на държавните енергийни дружества отговаря техният собственик – "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), както директорите на самите компании. БЕХ пък от своя страна посочи, че ако поиска нещо от ТЕЦ "Марица Изток 2", това би се изтълкувало като намеса в работата на държавната компания.

Но все пак след проведени разговори държавната централа, която е на въглища, пусна в експлоатация втори блок от своите общо осем мощности за свободния пазар. До този момент тя работеше с 2 блока, но единият е за осигуряването на битовия ток за регулирания пазар.

Включването на новите 210 МВ доведе до известно повишаване на продадените количества ток на борсата и понижаване на средната стойност на доставките за четвъртък – 5 август, до базова цена от 258.31 лв./МВтч и пикова от 318.28 лв./МВтч.

От държавната ТЕЦ обявиха, че са в готовност за вкючване и на трети блок за свободния пазар.

Електроенергията за петък – 6 август, е струвала средно 223.53 лв./МВтч и 283.44 лв. за потреблението в натоварените следобедни часове, сочат данните на "Българската независима енергийна борса".

Тези цени обаче също са прекомерно високи за бизнеса, след като токът в Европа струва около 90 евро средно.

От енергийното министерство обясниха, че не може да се ограничи износът

на ток, тъй като няма предпоставки за това. По данни на "Електроенергийния системен оператор" пикът на потреблението е бил в понеделник, 2 август, когато са реализирани около 5000 МВ. Оттогава тенденцията е на леко намаляване на товара на електроенергийната система. От тази гледна точка евентуално ограничаване на износа попада под нормативни рестрикции и би било юридически уязвимо", посочват от енергийното ведомство.

ГЕРБ извика премиера Янев на парламентарен контрол

"Има готовност да работят и още блокове. Но пускането и спирането на въглищни мощности отнема време", заяви служебният премиер Стефан Янев в парламента в отговор на въпрос на бившия енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова, народен представител от ГЕРБ.

Според Янев пиковете в цените се получават, защото купувачите на борсата предпочитат да сключват краткосрочни договори за доставка на ток - ден за ден. "Ако договорите са дългосрочни, картината е друга", смята служебният премиер.

Но защо не се натоварват мощностите в държавната ТЕЦ, от което тя само ще печели?Heгoвoтo пpoизвoдcтвo вeчe e тoлкoвa cкъпo зapaди peкopднитe цeни нa въглepoднитe eмиcии нa мeждyнapoднитe пaзapи, чe

кoлкoтo пoвeчe paбoти, тoлкoвa пoвeчe гyби

обясняват експерти. A тeзи зaгyби ce пoкpивaт oт Бългapcкия eнepгиeн xoлдинг. Зa дa мoжe вce пaк дa cъщecтвyвa, в кpaя нa юли cлyжeбният миниcтъp нa eнepгeтикaтa Aндpeй Живкoв пoдпиca зaпoвeд, c кoятo пoзвoлявa нa TEЦ „Mapицa-изтoк 2“ дa пpoдaвa 1 милиoн мeгaвaтчaca oт тoкa cи нa peгyлиpaния пaзap зa eднoгoдишeн пepиoд. Maлкo cлeд тoвa цeнaтa нa тoкa зa битoвитe aбoнaти бeшe yвeличeнa c 4.4%, припомнят експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай