Бизнесът ни посече, каза истинския размер на инфлацията

По всяка вероятност темпът на растеж на инфлацията ще се укроти, смята обаче икономист

Бизнесът ни посече, каза истинския размер на инфлацията | StandartNews.com

„По цени на производителя инфлацията е 40 процента. Това са цените, по които предприятията помежду си купуват и продават полуготови стоки и суровини. На вътрешния пазар поскъпването е 50 на сто, а на външния – 26 процента”, обяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Думите му бяха в коментар на казаното снощи в същата телевизия от депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син, че инфлацията през октомври ще достигне 40 на сто.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 40% инфлация! Кога и защо ще ни се стовари?

„Съмнявам се, че потребителската инфлация ще стане 40 процента. Най-вече защото две неща се случват, които отчасти могат да я укротят. Едното е, че има чисто базов ефект – миналата година започна увеличаването на инфлацията от септември месец. Просто по-високата база от септември, чисто математически, означава, че скокът на инфлацията ще се изчислява от по-висока база. Това значи, че темпът на инфлацията, от гледна точка на индекса, ще се забави. Другото е, че в повечето централни банки по света, с изключение на ЕЦБ, тече затягане на паричната политика, което би трябвало да е начин за спиране на инфлацията”, посочи от своя страна икономистът Стоян Панев.

Той прогнозира, че по всяка вероятност темпът на растеж на инфлацията ще се укроти. „Това зависи от големите централни банки по света. Там тече затягане на лихвите – нещо, което не става в България, защото ние сме във валутен борд. Но дори и там – мерките нямат особен ефект. Когато си много малка отворена икономика, е много трудно с местни мерки да спреш този процес”, каза експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай