Бизнесът очаква плащания до 30 дни

Бизнесът очаква плащания до 30 дни | StandartNews.com

Най-спешна е реформата в администрацията, смятат работодателите

Едно от най-важните очаквания на бизнеса е новото правителство да регулира плащанията. "Дано се съобразят с европейската директива забавянето в разплащанията да не е повече от 30 дни", коментира председателят на БСК Божидар Данев. От работодателската организация отчитат със задоволство, че за първи път политици от различни партии демонстрират политическа култура и се обединяват около изпълнението на определени политики. "За бизнеса обаче е по-важно какви инструменти ще се използват, какви крайни цели се поставят и има ли индикатори, които да показват изпълнени ли са целите", посочи Данев. В присъствието на ГЕРБ и Реформаторския блок в правителството бизнесът вижда добра възможност за балансиране и за определяне на важните теми и реални цели. "Програмната декларация на новото правителство е обща, затова за нас много важни ще са конкретните действия, чрез които ще се реализират заявените добри намерения", смята и Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Сред сферите за реформиране според бизнес организациите най-спешна е държавната администрация. Очаква се сериозен напредък в електронното управление, защото то ще свие издръжката на чиновниците и веднага ще донесе огромен икономически ефект - свиване на разходите и на бюджетния дефицит. На второ място по спешност бизнесът поставя реформата в пенсионно-осигурителната система, където изтичат огромни средства. Реформирането на здравеопазването и образованието също са много важни, но там резултатите не може да дойдат веднага и трябва търпение, казва Божидар Данев.
По повод персоналните назначения на министри от работодателските организации коментираха, че много по-важно е министрите да са заобиколени от умни хора и да има чуваемост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай