Бизнес! Колко изкарва един планински водач

Заработват 350 лева на ден

Бизнес! Колко изкарва един планински водач | StandartNews.com

Обикновено хонорарът на планинските водачи у нас варира от 120 до 350 лв. на ден. Заплащането зависи основно от вида и продължителността на тура, а също и от нивото на квалификация на водача.

Често то може да бъде по-ниско заради понижаващите се цени на туристическите услуги или използването на нелицензирани планински водачи от някои агенции, при по-специализирани преходи пък хонорарът може да надхвърли 350 лв.

Това съобщиха за „Монитор” от „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България”.

Двете основни квалификации са планински и алпийски водач, по думите на председателя на асоциацията Любомир Попйорданов. 

Всяка от тях дава правото за водене на групи в точно определени терени, описани в закона и наредбата за упражняване на професията. Освен това има водач с велосипед, а също и ски водач. Всеки туристически преход може да бъде обвързан с допълнителни специфики, като наблюдаване на животни, растителен свят, геоложки особености на планините, кулинарно изживяване или изкуство.

„Работата на водача все още не е справедливо оценена. И причината за това е липсата на достатъчна информираност в обществото за важността на професията, недостатъчната планинарска култура и платформи в социалната мрежа”, коментира той.

Като допълни, че България привлича и чуждестранни туристи, предпочитащи водачите да говорят техния роден език, което изисква допълнителна и специфична квалификация.

„От асоциацията държим на високото ниво на обучение, но за съжаление и в тази област държавата показва липса на капацитет за контрол и подход към всички, предлагащи курсове за планински водачи. Това води до дипломирането на гидове с недостатъчно добра квалификация, което е и предпоставка за инциденти в планината”, констатира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай