Бизнес и синдикати в остра схватка за бюджета, къде е проблемът

България е страната с най-висок ръст на работната заплата в ЕС за миналата година

Бизнес и синдикати в остра схватка за бюджета, къде е проблемът | StandartNews.com

Синдикати и работодатели отново са разделени и това заплашва стабилността на бюджета, който бе предложен от финансовия министър Асен Василев и обсъден вчера от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България добре е, че дефицитът ще е 3% и че не се променя данъчната политика. Данъчната политика е добра и позволява да се правят инвестиции, изтъкна той пред БНТ.

По негови думи 4,5 милиарда лева са средствата в държавните дружества. Много спекулации се правят, смята Велев. С над милиард лева се увеличават разходите за издръжка. Има недостиг на човешки ресурс, каза той.

Бизнесменът отбеляза, че България е страната с най-висок ръст на работната заплата в ЕС за миналата година. 18% е ръстът на заплатите за миналата година. 5,5 милиарда лева помощи за всички са раздадени на калпак, подчерта Васил Велев.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" обаче е притеснена, че в бюджета няма заложена политика за повишаване доходите на българските граждани. Управляващите нямат желание да актуализират минималната работна заплата, смята тя.

Григорова е против изземването на 100% от дивидента на държавните дружества. През 2022 г. хората с минимална работна заплата са загубили 25% от покупателната си способност, според синдикалистката.

Съгласни сме на по-висок дефицит, подчерта тя и се обяви против обедняването на българския народ. Печалбите в частния сектор не са заради внедрени иновации. 200 милиона лева ни коства намаленото ДДС за фитнеси и ресторанти, припомни Григорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай