Бизнес и синдикати с общи икономически мерки

Искаме вдигане на минималното обезщетение за безработица, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров

Бизнес и синдикати с общи икономически мерки | StandartNews.com
  • Искаме вдигане на минималното обезщетение за безработица, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров

Общ пакет за икономически и социални мерки готвят бизнес и синдикати. „Надявам се още преди Гергьовден да сме го завършили.  Имаме конкретни решения за туризма, транспорта и ресторантьорството”, каза пред Нова тв председателят на КНСБ Пламен Димитров.  Смятам, че към тези над 6 млрд. лева, които държавата успя да мобилизира, ще са нужни поне още няколко милиарда, които да бъдат насочени към целеви сектори, допълни той. По думите му трябва да бъдат направени няколко секторни програми, които да се съберат заедно.

Достъпът до обезщетение на хора, останали без работа трябва да се промени, смята КНСБ. Има норма, която казва, че ако вие сте получавали обезщетение 5 дни, а сте си плащали всичко 20 години, нямате право да влезете в този фонд в следващите 3 години. Според нас това не е коректно, обясни Пламен Димитров. Той настоя ако в последната година и половина работникът се е осигурявал и има 12 работни месеца, да има право на този фонд. Според Димитров премахването на тези ограничения би струвало на държавата около 30 млн. лева.

Другата важна тема е минималното обезщетение за безработица, смята синдикалният лидер. Към този момент то е 9 лв. на ден. За КНСБ е много важно тези хора да получат 60% от дохода, върху който са се осигурявали. Това би било по около 17 лв. дневно при осигуряване на минималната работна заплата в страната.

"Нашето предложение е да има целеви ваучери за храна за един или два месеца. Всичко, което предлагаме, е временно и извънредно. Изключение прави минималното обезщетение за безработица, което трябва да бъде по-дълго”, каза още Пламен Димитров.

V-образен характер на кризата очаква синдикалистът. Това означава икономиката да се върне толкова бързо към предишното си състояние, колкото се и сви, заяви Пламен Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай