Бизнес и синдикати притеснени, инфлацията ще хвръкне до небесата

Минималната заплата трябва да се вдига и да е различна за всяка икономическа дейност

Бизнес и синдикати притеснени, инфлацията ще хвръкне до небесата | StandartNews.com

Мерките, които "Продължаваме промяната" предлагат за преодоляване на пораженията от инфлацията не са обсъждани със социалните партньори, заявиха пред БНТ представители на работодателите и на профсъюзите. Те смятат, че диалогът с правителството се подобрява, но все пак е далеч от европейските стандарти. Съответно призоваха да се водят повече обсъждания в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Цените на енергията са свръхвисоки и затова Европейската комисия препоръча в своето съобщение от 8 март тази година да продължат мерките за компенсиране на цените толкова дълго, колкото е необходимо, припомни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Според него минималната заплата също трябва да се вдига и трябва да е различна за различните икономически дейности. Губим работни места, без да увеличаваме безработицата. От началото на годината сме загубили 30 000 работни места, каза Велев.

По думите му, ако това не се направи антиинфлационен пакет, европейската икономика става неконкурентноспособна, а инфлацията хвърчи в небесата. Решението на правителството се забави с половин година, посочи Велев.

Постигнахме съгласие за продължаване на схемата за компенсиране на високите цени. За месец май и юни имаме конкретни измерения, а за месец юли имаме уверението, че няма да бъдат по-неблагоприятни условията за предприятията. При цени на борсата ден напред между 200 и 500 лева, крайните цени след компенсация ще бъдат между 200 и 260 лева, съобщи Васил Велев.

От своя страна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че ако човек се осигурява на максималния осигурителен доход цял живот, тогава щял да получи пенсия от 1850 лева. Този таван от 3400 лева за кого е? За някакви, които не са заслужили това, а ще получат максимални пенсии по друг ред, който няма да коментира, каза Манолов. Той настоя да се поддържа покупателната стойност на заплатите.

Васил Велев напомни още, че транспортният бранш не е отменил своя протест и ще вземе решение след днешната среща с властта. По думите на Велев проблемите в транспортния бранш наистина се сериозни и не се преекспонират.

"Компаниите са изправени пред фалит, а редица населени места - без транспорт. Ние сме на минимални ставки на акцизите и за да се намалят допълнително, трябва съгласие на Европейската комисия. Такова не е невъзможно да се получи, зависи от нас. Другото предложение на бранша е временно да се отмени биодобавката. Предлагат и да се отложи с половин година увеличението на тол таксите", обясни Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай