Бивши шефове съветват в Банката за развитие

Бивши шефове съветват в Банката за развитие | StandartNews.com

София. Обществен съвет към Българската банка за развитие (ББР) ще помага трезорът да заработи по-добре и по-ефективно в подкрепа на малките и средните предприятия. В него ще участват всички бивши шефове на кредитната институция, както и членовете на управителните и надзорните съвети от самото начало на създаването й първо като Насърчителна банка. Общественият съвет няма да се меси в управлението на трезора, той ще бъде нещо като съвещателен орган, съобщиха за "Стандарт" информирани източници.

 

До средата на февруари 2014 г. са раздадени директни кредити само за малки и средни фирми на стойност над 70 млн. лв., съобщи неотдавна главният изпълнителен директор на ББР Димо Спасов. Подготвени са няколко кредитни продукта, ориентирани към различни кредитополучатели. За експортно ориентирани малки и средни фирми банката разполага със 100 млн. лв. Още толкова са отделени за финансиране на земеделски производители, включително и дребни фермери. Средствата ще се разпределят чрез непряко финансиране, т. нар. он-лендинг, което ще бъде осъществено през 14 търговски банки. Общата сума е 100 млн. лв. за оборотни и инвестиционни заеми при лихва не по-висока от 5,75 на сто. Стратегията на банката за развитие е готова, дори се изпълнява вече, каза финансовият министър Петър Чобанов, който е принципал на трезора. Според него от предложения първоначално вариант са отпаднали някои идеи, които са твърде екзотични и трудно приложими на българския пазар.

 

Тайни агенти в трезорите


Да се създаде нова надзорна институция за банките в България, поискаха от асоциация "Активни потребители". Целта е тя да контролира трезорите да не подвеждат клиентите си при отпускането на кредити, които после трудно погасяват. В Европа и САЩ са много популярни т. нар. тайни клиенти, които следят какви са на практика взаимоотношенията между институциите и техните клиенти, даде пример Богомил Николов, директор на асоциацията. Според него Комисията за защита на потребителите и останалите потребителски организации нямат капацитет и не са в състояние да разрешат споровете. Съвсем нова организация трябва да следи търговските практики и нелоялните продажби, допълни той.

 

Крадат пари с фалшиви сайтове


Фалшиви сайтове са най-често срещаните измами на потребители за миналата 2013 г. Близо една трета от източените пари са през онлайн търговци, базирани в Англия. Хит са били недействителните продажби на билети за спортни събития - Олимпиадата в Сочи и Световното първенство по футбол. На второ място са измамите при продажби на коли втора употреба, отчете директорът на Европейския потребителски център България Игнат Арсенов. През миналата година в центъра са подадени само 680 жалби, което е с 10% по-малко в сравнение с 2012 г. Но причината не e в намаляването на измамите, а хората са загубили вяра в потребителските институции, каза Арсенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай