Биогоривата. Как сламата и кочаните бъркат в джоба ни

Увеличава се биодобавката в бензина и дизела

Биогоривата. Как сламата и кочаните бъркат в джоба ни | StandartNews.com

Големи промени предстоят с бензина и дизела. Увеличава се биодобавката в горивата, предвиждат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, внесен в Народното събрание от Министерски съвет.

Целта е да се постигне най-малко 1 на сто и 3,5 на сто дял на биогоривата от ново поколение в крайното потребление в транспорта съответно през 2025 г. и през 2030 г.

  • Оскъпяването

Биодобавката със сигурност ще оскъпи горивата, казаха производители.

Така от 1 септември догодина се увеличава биогоривото от ново поколение от суровини тип А в горивата за дизелови двигатели. От 1 март 2025 г. пък това увеличение ще важи и за горивата за бензиновите двигатели.

Целта на законопроекта е да се транспонира в нашето законодателство Директивата на ЕС за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници. Целта й е през 2030 г. всички страни членки на ЕС да постигнат 32% дял на енергията от ВИ в брутното потребление.

  • Законите

Срокът за хармонизиране на нашето законодателство е изтекъл още на 30 юни 2021 г., затова и ЕК стартира процедура за нарушение, пише  в мотивите към законопроекта.

В него е предвидено да се създадат звена за контакт, които да улесняват целия административен процес по кандидатстване и издаване на разрешение за инвестиция за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, като такива звена ще бъдат общините.

Улеснява се процедурата по присъединяване на инсталирани ВЕИ мощности до 1 мегават, като са намалени сроковете за извършване на проучване и издаване на становище.

Въвежда се максимален срок от 6 месеца от датата на заявлението, в който съответният оператор на електрическа мрежа трябва да направи изпитвания за доказване за завършването на енергийния обект.

КЕВР ще следи дали се спазват процедурите и сроковете по присъединяване на производители на ток от възобновяеми източници. К

Законопроектът предвижда да отпадне подпомагането на енергийни обекти за производство на ток от ВИ, чиято електроенергия се изкупува по преференциални цени и с дългосрочни договори.

Според вносителите от Министерски съвет това е държавна помощ и продължителността на мярката  е изтекла на 31 декември 2021 г.

  • Кои съставки удрят по цената на горивото

Горивата на практика поскъпват заради нови биодабавки от слама, кочани и водорасли. Изискването е на Европа.

При зареждането на автомобила с всеки литър бензин или дизел ще сипваме и биогорива от суровини като слама, кочани от царевица или водорасли. Изискването на Европейската комисия ще бъде въведено и в България, и ще доведе до поскъпване на горивата с няколко стотинки.

В парламента вече е внесен проект на Министерски съвет за промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. И в момента има изискване към бензина и дизела да има биодобавки - при дизела биокомпонентата трябва да е поне 6%, а при бензина - 9 на сто

Биогоривата от ново поколение от суровини тип "А" може да са произведени например от водорасли, отглеждани на сушата, слама, животински тор, гроздови джибри и винена утайка, орехови черупки, шушулки, кочани, биомаса в производствени отпадъци, които не може да бъдат използвани в производството на храни.

Биогоривата от отработено олио се считат за горива от суровини тип "Б". Те ще продължат да бъдат добавяни към бензина и дизела, но с промените се въвежда изискването и за използване на горива от суровини тип "А".

  • Изискванията идват от Европа

Изискванията за биогоривата са изцяло европейски, коментира, Светослав Бенчев, главен юрист на Българска петролна и газова асоциация. Предложените промени в Закона за енергията от възобновяеми източници са направени, за да изпълним директива на ЕС, която е приета преди няколко години. Тази директива в момента вече се преработва, допълни той.

Напълно възможно да се ограничи още производството на биогорива от старо поколение, което означава повече биогорива от ново поколение и съответно по-високи цени, каза Светослав Бенчев. Целта на промените е при производството на биогорива да не бъдат използвани суровини, които може да се ползват в хранителната индустрия.

  • Къде ще се произвеждат

Не е ясно къде ще бъдат произвеждани биогоривата от ново поколение, които ще трябва да бъдат добавяни към бензина и дизела. В България производител на биоетанол от суровини от тип "А", който ще трябва да бъде добавян към бензина, няма със сигурност, обясни Светослав Бенчев.

За новия биодизел в България има една експериментална инсталация, която до тогава би трябвало да е готова, но дали ще бъде не мога да кажа, допълни той.

Но производството със сигурност е много по-скъпо отколкото на нормалните биогорива, заяви Светослав Бенчев. Традиционни биогорива се правят например от рапица. Сега за гориво от ново поколение се приема и произведеното от отработено олио.

За тези горива има суровина. Докато за горивата от суровини тип "А", каквито изисквания ще бъдат въведени, суровината липсва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай