Четвъртък,

БГ ябълките много по-чисти от вносните

От: Редактор -
БГ ябълките много по-чисти от вносните
A
A
A

Най-подходящият сорт ябълки за салата с червено цвекло и хрян е Грени смит. А за сок Флорина.

Това разказа пред “Телеграф” доц. Сотир Сотиров, зам.-шеф на Земеделския институт в Кюстендил, по време на фермерско изложение пред МЗХГ.

Българските ябълки са с около двадесeт пъти по-малко химия от вносните. Причините за това, че има много по-малко пръскания, са различни, но такива са фактите, каза Сотиров. Реколтата тази година е отлична в района на Кюстендил, има изобилие, сходно с това отпреди две години, допълни доцентът.

В момента институтът е дал за тестване над 50 сорта ябълки в нова лаборатория близо до Кюстендил.

Там се провежда изпитване кой сорт за какво е подходящ - за бистър сок, нектар или консумация. За нас е важно да кажем на хората кои ябълки за какво стават, защото някои могат да пускат сок, но да е мътен.

Това пък означава, че ще са подходящи за нектар, обясни доц. Сотиров. Резултатите ще бъдат публикувани веднага, след като станат ясни.

Според него Флорина е добра не само за сок, но и за прясна консумация. В момента превъзходни за хапване са също Златна превъзходна, Златна резистентна, Червена превъзходна и нейните вариации, както и селекцията на института Марлена. Тя пък е нежна и отлична за прясна консумация сега.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички