БГ емигрант прави завод за бронирани автомобили в Бургас

Първоначалната инвестиция се оценява на обща стойност от 20 000 000 лева

БГ емигрант прави завод за бронирани автомобили в Бургас | StandartNews.com

Водещият производител на бронирани автомобили в световен мащаб - International Armored Group (IAG), започва подготовка за изграждане на български завод в Бургас.

Това е следващата стъпка в стратегията на компанията да инвестира пряко във военната промишленост в България, след като през 2021 година избра местен полигон за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО. Основател и собственик на IAG е българският емигрант д-р Антон Стефов, пише dir.bg.

Новият завод за бронирани автомобили ще бъде построен в Индустриална зона-Бургас, като IAG BG вече подписа предварителен договор за придобиване на терена за инвестицията с площ от 150 000 кв. м., съобщиха от Община Бургас.

Изграждането ще бъде поетапно, като е планирано да започне в края на годината. Основното производствено хале се очаква да бъде завършено през 2024 г. Първоначалната инвестиция се оценява на обща стойност от 20 000 000 лева. Компанията е подала документи и за сертификат "Инвеститор клас А".

От 2021 година, IAG провежда изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО и в България STANAG, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук. Те се провеждат на "Централен артилерийски полигон - МО", в близост до село Змеево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай