Бензинът поскъпва със стотинка всеки ден, помощта от 25 ст. изядена

За година дизелът е поскъпнал с над 60%

Бензинът поскъпва със стотинка всеки ден, помощта от 25 ст. изядена | StandartNews.com

С поредно повишение на цените на горивата започна новата седмица, показа репортерска проверка на „Марица“. Само в рамките на последните 30 дни, увеличението при бензина е с близо 9% или цели 27 стотинки за литър. При дизела скокът е около 5 на сто, което прави около 17 стотинки.  

Така във вторник горивата в Пловдив се търгуват на средна цена от 3,45 лева за литър дизел и 3,35 лева за най-масовия бензин А95. Надолу през последните 30 дни е само газта, но там намалението е едва доловимо – от 1,61 лева през средата на май до 1,58 лева към момента. 

Търговците на горива обясняват новия скок с повишаващата се цена на суровия петрол в световната търговия. Само за седмица цената за барел мръдна нагоре с близо 10 долара и стигна малко над 123 долара за барел. Очакванията на международните пазари са повишението на основната суровина да продължи поне до началото на юни, което неминуемо ще вдигне цените у нас над психологическата граница от 3,50 лева за литър. 

Шофьорите в Пловдив и страната вече коментират, че символичната помощ от 25 стотинки на литър гориво, която правителството обеща от 1 юли, на практика дори няма да покрие увеличението от последния месец. Сътресенията в управляващата коалиция пък могат да провалят актуализацията на бюджета, без която няма да има и помощи.

Все пак пловдивските шофьори продължават да зареждат едни от най-евтините горива в страната. Средните цени за Пловдив при бензин и дизел са с 2 стотинки по-евтини от тези за България, а при газта - с 1 стотинка, показват данните на платформата Fuelo. Разликата при метана под тепетата е от цели 34 стотинки за килограм. 

Според данните, Област Пловдив в момента е в топ 3 по най-евтини горива в страната, заедно с Русе и Велико Търново. На обратния полюс пък са областите Смолян, Кърджали и Силистра, където водачите зареждат най-скъпите бензин и дизел в страната (с около 2 стотинки повече на литър).

Пазарът на горивата в страната пък отчита едно от най-сериозните повишения в сегмента година назад. В средата на юни 2021 година литър бензин е струвал 2,10 лева (увеличение с цели 57,3%), а дизелът е бил около 2,11 лева, като скокът за година там е стигнал внушителните 61,1 на сто. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай