БДЖ спира 50 влака

БДЖ спира 50 влака | StandartNews.com

Заявка за прекратяване на превозите от 12 януари е подадена в НКЖИ

БДЖ спира 50 пътнически влака от 12 януари. Официално искане за корекция на графика за движението на влаковете е било изпратено от БДЖ до НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщиха за "Стандарт" от компанията. Редукцията е с 8% от всичките 613 влака, които заложи "БДЖ-Пътнически превози" във влязлото в сила от 14 декември ново разписание. Причината за орязването на композициите е намалената с 40 млн. лв. субсидия от бюджета за пътнически превози на социално слаби групи и по нерентабилни жп линии.

Сред влаковете, които предстои да бъдат съкратени, няма нито един бърз. Спират обаче пътнически композиции по основни направления, като София-Карлово, Враца-Плевен, Сливен-Стара Загора, Ямбол-Стара Загора, Горна Оряховица-Бяла, Горна Оряховица-Стара Загора, Видин-Мездра, Плевен-Мездра и др.

В жп форумите се появи информация и за спирането на още 90 влака от 1 февруари, но от "Холдинг БДЖ" и от НКЖИ отрекоха за това. Все още няма решение на Съвета на директорите за нови съкращения, а такова може да бъде взето най-рано през втората половина на януари, коментираха от жп холдинга.

"Нека видим точно какво ще стане на 12 януари и веднага ще обявим протестни действия". Това заяви за "Стандарт" Петър Бунев, шеф на Синдиката на железничарите в България, в който членуват над 15 хил. служители на БДЖ и НКЖИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай